Jubileumjaar 2018

 

Dit jaar bestaan we 40 jaar, een bijzondere gebeurtenis, en we gaan dit vieren. De jubileum commissie is druk in de weer om een mooi programma op te stellen. Kijk maar eens:

-> Lange tocht door elke fietsgroep, de jubileum commissie zorgde voor versnaperingen onderweg. Hier verslag van de B-groep naar Banneux en de C-groep naar Griendtsveen.

-> Gezamenlijke activiteit op 23 september in sportpark De Haamen en de Oude Pastorie in Beek. Hier het verslag met een paar foto's. PS: de korte fietstocht en ontdekkingsreis met de fiets in het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard ging helaas niet door vanwege slechte weer.

-> Expositie van 40 jaar tourclub in het Schippersmuseum.

-> Spetterende feestavond op 15 december, waar we ook onze jubilarissen in het zonnetje gaan zetten. Plaats: Brasserie Merode in Stein. Ontvangst tussen 19.00 en 19.30 uur.

             

Handbike activiteit 23 september 2019

Het is altijd fijn te vernemen dat een activiteit in het kader van ons 40-jarig jubileum gewaardeerd wordt. Daarom mag deze reactie van Tine, bedankt hiervoor, als opening dienen van een korte terugblik vanuit de Jubileumcommissie.

"Heel veel dank voor de gezellige/leerzame bijeenkomst in de sporthal ”De Haamen“ in Beek en tevens de bijeenkomst in de Oude Pastorie. Ik vond het zeer leerzaam en interessant om op deze manier kennis te maken met mensen die aan de rolstoel/Handbike verbonden zijn. Het was leuk om ons in hun situatie een spel te spelen met de bal en te ervaren hoe dit is, geweldig hoe deze mensen positief in het leven staan. Silvio, ook dank hiervoor "

Na een aanmelding van 43, druppelden uiteindelijk een 38-tal leden, grotendeels met partner, sporthal De Haamen binnen. Omdat de morgenuren totaal verregend zouden verlopen, waren de eerste delen van het programma tijdig geschrapt. De gezamenlijke foto, een anderhalf uur durend ritje per groep en een tijdrit met gemengde groepen op het Tom Dumoulin BikePark moest dus nog even geparkeerd worden. Of we dat op een ander moment of op een andere manier kunnen inhalen?

Nadat iedereen vanonder de paraplu in de droge hal aangekomen was, werden we door Silvio voorzien van allemaal dezelfde blauwe overschoentjes om de vloer van de hal te sparen. Op dat moment was iedereen gelijk. Zittend op de banken konden we ons al enigszins een beeld vormen van de invulling van de middag.

Onze gasten Hennie, zittend in een handbike en Harry in een sportieve rolstoel. Een aantal rolstoelen op een speelveld met twee doelen. Dat zouden dus wat demonstraties en een wedstrijd worden. Louwrens opende met een goed voorbereide toespraak, waarin hij zijn veelvuldige afwezigheid verduidelijkte en de viering van ons Jubileumjaar vergeleek met een drietrapsraket. De eerste waren de jubileumritten van de B- en C.groep, vandaag de tweede trap en afsluitend 15 december de feestavond.

Of de vierde trap een geheime is ?, want die werd door hem nog niet gelanceerd. Dat wordt een expositie in het Streekmuseum waar op dit moment hard aan gewerkt wordt en allerlei, veelal nostalgische attributen van onze Tourclub, een plek zullen krijgen. Daarover ontvangt iedereen nog nader bericht.

Na dankzegging aan de Werkgroep, Frans J, Harry, Toos, Frans T en Wim, gaf hij het woord aan Silvio die ons verder door de middag heen mocht begeleiden. Op zijn kenmerkende enthousiaste wijze stelde hij de gasten Hennie en Harry voor, beiden lichamelijke gehandicapt, en benadrukte vooral hun doorzettingsvermogen en wees ons erop dat deze mensen niet blijven hangen in hun handicap, maar vooral kijken naar de mogelijkheden die zij nog hebben. Daarbij gesteund door revalidatiecentrum Adelante en hun initiatief "Adelante on Wheels". De handbikers waren pas terug van een klimwedstrijd in Oostenrijk en de marathon van Berlijn (hier meer info). Voor de 21 km lange klimwedstrijd werd o.a. getraind op de Loorberg en de Camerig. En dat op alleen maar armkracht!

Harry nodigde ons uit om gebruik te maken van de handbikes en rolstoelen om zodoende even te ervaren wat het betekent om te leven met een beperking, maar deze niet te laten overheersen. Nadat onze gasten nog wat dieper waren ingegaan op hun eigen situatie kregen we de kans om gebruik te maken van het aanwezige materiaal. En dat was nog niet zo gemakkelijk, waardoor zij nog meer stegen in onze achting. Er was maar een enkeling die niet even probeerde om zich dus op deze andere manier te verplaatsen.

Daarna werden we door Silvio uitgenodigd om een partijtje rolstoelhandbal te spelen. Alles werd hierbij toegestaan, behalve het verlaten van de rolstoel. Samenspel, zich vrij rollen, de tegenstander hinderen, tot het uit balans brengen van de ander, sommigen waren hierbij heel inventief. Nadat een aantal wedstrijdjes gespeeld waren mochten Gène en Ruud proberen om met een gespeelde handicap zich in een handbike te hijsen of die weer te verlaten. Dat ging letterlijk met vallen en opstaan. Onze gasten Harry en Hennie werden uitgebreid bedankt en sommigen bleven nog wat langer in de sporthal hangen om nog wat meer informatie te krijgen. De blauwe hoesjes werden weer ingeleverd, de rolstoelen opgeruimd en daarna werden we in de Oude Pastorie verwacht voor koffie en vlaai. Dat stond reeds keurig klaar, maar jammer dat dit was verdeeld over twee ruimtes, waardoor de groep in tweeën verdeeld was. Jammer voor de saamhorigheid. Nadat nog een drankje, op kosten van het Jubileumbudget, aangeboden werd kon deze tweede raket beschouwd worden als een geslaagde lancering. En graag wil ik eindigen met nog enkele woorden van Tine: “Het was gezellig en leerzaam“ en “geweldig hoe deze mensen positief in het leven staan.”      

Hier ook nog een video

_7202217.jpg  _7202244.jpg

_7202261.jpg  IMG_5505.jpg

 

 

Expositie 40 jaar tourclub in het Streekmuseum van Elsloo

Tourclub Elsloo bestaat in november van dit jaar 40 jaar ....... misschien wel de oudste fietsclub van Limburg. En dat wordt gevierd met allerlei activiteiten. Voor een terugblik in de historie zijn foto's, filmpjes en attributen verzameld en tentoongesteld in twee vitrines in het Streekmuseum aan de Maasberg in Elsloo. 

Ga kijken, misschien herken je jezelf, of  oude bekenden op de foto's.

Voor de openingstijden, kijk op de website van het Streekmuseum.

 

P1040140.jpg   P1040141.jpg