Hoe te handelen bij ongevallen

We hopen het nooit mee te maken, maar het gebeurt toch een keertje, we hebben het meegemaakt, helaas. Een ongeval. En wat doe je dan? …….. eerste hulp? .... ambulance? .. thuisfront?
Hier een paar tips:

Zorg dat je je zelf zo snel mogelijk in veiligheid brengt.
Indien de aard en ernst daartoe aanleiding geeft: bel 112
Ga niet in discussie met betrokken partijen.
Fotografeer zoveel mogelijk (plek ongeval, situatie, schade en verwondingen).
Noteer de gegevens van alle betrokken partijen.
Noteer de gegevens van eventuele getuigen.
Zorg dat je je na een ongeval altijd direct onder medische behandeling (huisarts/spoedeisende hulp) stelt (dit i.v.m. je recht op een eventuele schadevergoeding).

  • neem een mobiel mee, voor bellen naar 112, het internationale noodnummer,
  • ook voor het achterhalen  van de locatie, via bv googlemaps (zorg eerst dat je weet waar je bent, en bel dan 112)
  • zorg dat je zelf een ID bewijs en ook de zorgpas bij je hebt, in en hoesje in zadeltasje, de zorgdiensten hebben de persoonsgegevens nodig
  • en als fiets-collega natuurlijk bellen naar thuisfront van het slachtoffer, twee opties:
    • op de smartphone van slachtoffer, je kunt het "Ïn Case of Emergency"(ICE) op het beginscherm laten zien voor hulpverleners, hier hoe dit in te stellen, verderop een plaatje hoe het uitziet,
    • zorg dat je de telnummers van thuisfront van je collega's hebt, maak een lijstje, voer het in bij de contactgegevens van je collega fietsers,
  • zorg dat je fiets in orde is, speling balhoofd is uit den bose

 

Nog wat info over ICE:

Bellen naar 112, daar redden we levens mee. Als er iets ernstigs met je gebeurt, bellen omstanders dit nummer. Maar hoe brengen ze jouw familie zo snel mogelijk op de hoogte? Dit kan snel en gemakkelijk via een ICE oftewel  ‘in case of emergency’-contact. Je leest hier wat dit is en hoe je dit contact op je telefoon instelt.

Een ‘in case of emergency’-contact, kortweg ‘ICE’-contact, is een telefoonnummer dat op het vergrendelscherm of in de contactenlijst van je telefoon staat. Je bepaalt zelf wie jouw ‘in case of emergency’-contact is. Dit kan bijvoorbeeld je partner, huisgenoot of iemand anders zijn. Een hulpverlener of omstander kan dit nummer bellen om het huisfront op de hoogte te brengen als er iets met je is gebeurd.

Op sommige telefoons kan het ‘in case of emergency’-nummer vanuit het vergrendelscherm worden gebeld. Andere telefoons tonen het ICE-contact op het vergrendelscherm. Hulpverleners of omstanders kunnen dit nummer dan met hun eigen telefoon bellen.

 

Hieronder voorbeelden van waar je de noodgeval info kunt vinden op de mobiel bij een iPhone en Android:

Noodgevallen bellen op de iPhone.       Gerelateerde afbeelding