ee11-11-2019: Op de elfde naar Hoeselt

Maandagmorgen, het blijft tot een uur of drie droog, en 5 manschappen wagen het erop: Hub, Ruud, Ger, Sjraar en Henk. Nog effe gewacht op klokslag negen uur, geen Piet, dus we gaan van start. Een flinke wind uit zuid-west, dus die kant gaan we op, naar Hoeselt.

Zoals gezegd met de wind afwisselend recht of schuin op de neus langs de boorden van de Maas -> Zuid Willemsvaart -> kanaal Briegden-Neerharen -> Albertkanaal ri Eigenbilzen. Daar voelen we de plicht om effe te stoppen bij een plechtigheid bij het gedenkmonument van de gevallenen van de eerste wereldoorlog. Ons fietsende geschiedenisboek (ingewijden weten wie ik bedoel) laat ons weten dat op 11 november, vandaag dus, de wapenstilstand van WO1 wordt herdacht. We zijn er stil van. De route wordt vervolgd door voor mij minder bekende namen als Hoelbeek,  Waltwilder, Martenslinde en Rijkhoven. In Hoeselt zijn alle etablissementen gesloten ... natuurlijk ! de wapenstilstand is een nationale feestdag. De reis wordt vervolgd naar het nabije Bilzen, en daar hebben we beet, letterlijk en figuurlijk. 

De kerk tegenover ons café stroomt leeg, men verzamelt zich rond het lokale herdenkingsmonument, en de harmonie speelt de Brabançonne. Maar inmiddels hebben we binnen een plaatsje gevonden, het is druk, men geniet van de vrije dag. En men is spraakzaam, benieuwd waar we vandaan komen ´amay, helemaal uit Aelse, waar ligt dat?´, bewondering alom. Wat wil de mens nog meer. Buiten aangekomen nog een foto van monument genomen, in Bilzen 17 gesneuvelden en 5 burgers gefusilleerd, daar wordt je weer stil van.

De terugweg is kwa inspanning aangenamer, wind in de rug, schuin of recht. Iets over twee, na 77 km weer aantikken thuis, en de eerste regendruppels dalen neer. Nog een paar nabranders:

- Hub is op een paar druppels na droog thuis gekomen in Brunssum .. en heeft er vandaag 77+34=111 km opzitten!!

- de elfde november is een drukke feestdag: naast wapenstilstand, ook opening carnavalsseizoen, en sint Maarten.

- eerste wereldoorlog restanten ook vlakbij, op de Mechelse Heide was een oefenterrein met bunkers en gangen

- verslag van maandag 28 oktober staat nu ook in de ritverslagen

De route: https://connect.garmin.com/modern/activity/4242839105

IMG_2815.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb