18-06-2016: Lions sponsortocht

Elk jaar organiseert de Lions afdeling Beek-Geulmond een sponsor tocht waar geld wordt ingezameld voor een goed doel, dit jaar bestrijding van kanker. Dit jaar werden wij gevraagd om bij te springen, als begeleider van de fietsers, en we zijn de beroerdste niet, altijd tot hulp bereid, het zit in onze genen, in elk geval in die van Martin, de twee Fransen, Silvio, Francien en Henk.

Onze rol is:  kopman spelen - orde handhaven halverwege de groep en oogje in het zeil en handje in de rug aan de staart van het peloton. Er waren twee niveaugroepen, een snelle en een minder snelle, deze tweede groep werd aan onze zorgen toevertrouwd. Een groep van zo'n 125 fietsers, we werden dan ook omringd met o.a. 10 motards voor het regelen van het verkeer, bezemwagen, materiaalwagen en mobiele EHBO'ers. Voor de onderlinge communicatie kregen we een paar mobilofoons, begint al een beetje op de Tour de France te lijken.

De rit doorkruist Limburg, start in Maastricht, via Dennenberg/Kasen, Waterval, Craubeek, Karstraat, Trintelen af, vanuit Overeijs onder spoortunneltje door - de weinig bekende Goedenraedsbergweg op naar Baneheide en via de Rijksweg naar keerpunt en pauze in Vaals. Retour was gepland via Vijlen, langs Hijgend Hert, Camerig af, Bommerig, Schweiberg op Loorberg af, Beutenaken, Reijmersytok en via Banholt en Geertruid weer naar het startpunt. Dat was het plan, maar het liep anders.

De hele week wisselvallig, buien afgewisseld met droog en zon, onvoorspelbaar. Zo ook vandaag. De radio beloofde vanmorgen dat het droog zou blijven met wellicht een buitje. Dat was het ook om 8 uur, maar niet meer om 9 uur, lichte regen maar die was bij de start om half elf weer verdwenen, maar wel dreigend.

Alle begin is spannend, het juiste tempo zoekend, inspelen op de motards, de mobilofoons uitproberen, de eerste klim van de Dennenberg om de niveauverschillen in de groep te proeven. Na een paar klimmetjes ging her en der de benen zeer doen, het elastiek van het peloton werd langer uitgerekt tot wel een paar honderd meter. Een indrukwekkend lint.

Bepalend voor de dag, de regen, toch. Bij Ransdaal begon het weer, op de kop van de Karstraat (Silvio noemt dit 'een lange loper'), gingen de regenjasjes aan, en niet meer uit. Opgelucht arriveren we op de pauzeplaats. Hier liggen handdoeken klaar, staat warme soep te wachten, een lekkere lunch.

Stortbuien en onweersdreiging boven Zuid-Limburg. Besloten wordt om de tocht te 'neutraliseren', het programma wordt omgegooid, linea recta terug naar start. Teleurstelling bij sommigen, begrip bij de meesten, verstandig. Onder min of meer stromende regen laten we ons langs de Rijksweg richting Maastricht rollen. Dwars door rode verkeerslichten, rechts heeft voor ons geen voorrang, waar nodig over de rijbaan, voor ons mag het vandaag, dankzij de motards, een machtig gevoel. Vanaf Gulpen omhoog tot aan Ingber stromen ons de waterbeken en modderstromen tegemoet over het fietspad, dit zullen we niet gauw vergeten.

Zeikenat maar behouden arriveren we weer in M'tricht, melden ons af, ontvangen dankzeggingen, en meteen door naar huis.  Een mooie maar natte dag na ruim 100 kilo- en ruim 800 hoogtemeters. Voor herhaling vatbaar.

wielrennen-in-regen