5-7 juli 2024: Trier weekend

Na twee jaar achtereen een tweedaagse op de Veluwe, dit jaar een driedaagse naar Trier. Met tien man op stap: Frans P en J, Ger, Theo, Martin, Onno, Peter, Har, Harry en Henk. Een mix van A, B en C groep. We hebben als standplaats Hotel Schroeders, een km of twee van het centrum van Trier, aan de overkant van de Moezel. Har en Martin hebben een paar ritten geselecteerd via Komoot, waaruit we kunnen kiezen afhankelijk van het weer, de benen en de zin. Het motto is: Samen uit, Samen thuis. Voor de kopmannen dus het tempo matigen, en voor de wat mindere klimmers gestaag op reserve omhoog, wetende dat er nog een paar dagen volgen, en voor de mannen daartussen signalen geven wanneer het te hard of te langzaam gaat.

Dag 1, vrijdag 5 juli

We starten met de heenreis, om 08.00 uur verzamelen op het plein, fietsen op de dragers, nog wat afspraken, in de auto's en vort met de geit. Nog een compliment voor Frans uit Ede die wel erg vroeg uit de veren moest, en Harry uit M'tricht die bardienst had bij het eerste concert van Rieu op het Vrijthof. Trouwens, Harry als enige van de C-groep besluit om z'n eigen vlakkere routes te fietsen. De route gaat over Verviers, tenenkrommend zijn de ultrakorte in- en uitvoegstroken bij Luik. Na zo'n 200 km en 2 uur parkeren we voor Hotel Schroeders, zie foto. Inchecken, omkleden en wegwezen.

En hier de eerste hindernis, in de wirwar van wegen, fly-overs lukt het maar niet om het begin van de route op te pikken. Een paar verkenners worden uitgestuurd, en met wat vertraging op weg. De volgende hindernis is een afgesloten fietspad maar via een omweg en smal trappetje zitten we 'op route'. Met Martin en Har op kop langs de Moezel en het mooie riviertje de Kyll tot we na ruim 25 km wel warm gedraaid waren. Rechts omhoog het dal uit klimmen, zo'n 7 km gestaag omhoog naar het hoogste punt van vandaag. Ieder op eigen tempo, Henk als bezem-fiets achteraan, boven verzamelen, hartslag op orde, en omlaag naar het dal van de Moezel, bij Hetzenrath. Na 40 km tijd voor koffie, dat is in deze streken niet dik gezaaid, maar een hulpvaardige dame wijst ons de weg naar een patisserie aan de overzijde van de rotonde. Ruime keuze uit lekkers, en genieten. Dit hebben we verdiend, zie foto.

De terugweg op- en afdalend, naar de Moezel ... fietspad ... drukke weg ... uitwijkend naar een rommelige ventweg (in het duits 'Schrotterweg') ... scheuren en gaten ... asfalt verdwijnt ... grote plassen waar we omheen moeten kluunen (foto) ... val uit stand van de ene Frans met paar schrammen ... zou het na de bocht beter worden? ... niet dus, doodlopend. Dat was de tweede hindernis. Terug en weer terug op de drukke weg, en na 82 km en 660 hm over de finish voor een welverdiende Benediktiner-Dunkel. Maar niet nadat Martin zich had gebogen (zie foto) over een verbogen derailleur van de fiets van Frans. En nadat we de besmeurde fietsen weer beetje gepoetst hebben met een gieter en een bezem (foto).
Douchen, dineren, babbelen, elkaar beter leren kennen, nog een pot Benediktiner en terug naar de hotelkamer. De route van vandaag: https://connect.garmin.com/modern/activity/16293614183

   groep-1-standard.jpg

  a0fbd03b-4857-4e5e-869a-7fc7ad6a09cb-standard.jpg img_1464-standard.jpg

  img_1473-standard.jpg img_1472-standard.jpg

Dag 2, zaterdag 6 juli

Gesprek tijdens het ontbijt is de route voor vandaag, gepland was 120 km en 1050 hm. Sparen voor nog twee dagen en de onzekere weersvooruitzichten doen ons besluiten om een zondag route te kiezen, met mogelijkheid om tussentijds in te korten afhankelijk van de benen of het weer. We gaan weer naar het noorden langs de Moezel, veel bekend van gisteren. In Esch kiezen Frans en Ger er voor om in te korten. De voorspelde regen gaat aan ons voorbij en de rest gaat door naar het keerpunt in Wittlich op 45 km, en tijd voor koffie en gebak. In het centrum een gezellig terras, maar in de vitrine een eenzame nog niet aangesneden 'Kaesekuchen'. De bediening is erg vriendelijk, de koek is van de Mutti, dus wij smelten voor al die charme en gaan door de knieën. En terecht, smaakt prima.

De terugweg gaat door een mooi gebied, op en neer, links en rechts beginnen de benen te voelen. We krijgen dan toch nog een flinke regenbui voor de kiezen ... maar alsof onze lieve heer ons bewaakt, net op dat moment passeren we een paar garageboxen waarvan er een kantelpoort open staat (zie foto). Na een kwartiertje is het over, verderop is fietspad afgesloten, weer puzzelen, maar een voorbijganger ziet ons worstelen en wijst ons de weg. Trouwens, alle lof voor de Duitse automobilisten, we kregen als fietsgroep overal vrije doorgang, kunnen wij als lompe Nederlanders nog wat van leren.

Na zo´n 105 km en 950 hm weer over de finish voor een welverdiende Benediktiner-Dunkel. De eetzaal is ingenomen door een bruiloftspartij, de fors uitgevallen bruid in mooie japon, maar wat vooral de de aandacht trekt is een slanke bruidsmeid die met wapperend blauw gewaad een paar keer op afstand langs rent ... in onze gedachten ontbreken nog de elfenvleugeltjes. Terug met twee benen op aarde, waar gaan we eten, in de stad? zijn we dan op tijd voor Nederland-Turkije? De kok doet een aanbod, Zwiebelrostbraten opgediend in de TV kamer, deal. Dat smaakte goed, we zien Engeland winnen en maken ons klaar voor Nederland. Verdammt noch mal, die zit onder een andere zender, een betaalzender. We trekken ons terug op onze kamertjes voor de wedstrijd op de TV. Jammer maar wel gewonnen!

De route van vandaag:  https://connect.garmin.com/modern/activity/16293614604

 

img_1496-standard.jpg img_1490-standard.jpg

img_1518-standard.jpg 

 

Dag 3, zondag 7 juli.

Martin en Har hebben een mooie route uitgezet, naar het zonnige zuiden. Maar eerst moeten we de lekke band van Harry wisselen, in een vloek en een zucht met vereende krachten. Mooi over de boulevard langs de Moezel, stappen over naar de Saar, en een mooie groepsfoto met de burcht op de achtergrond (zie foto). Maar er liggen nog hoogtemeters in het verschiet, en die beginnen al snel. Vijf km gestaag omhoog tot in het vredige Kahren. Het is warm, zeker na de klim, en sommigen kunnen het niet laten, en steken de kop in de kuip van de dorpsbron (foto). We gaan verder, mooi over het golvende plateau, tussen de wuivende korenvelden, tot we afdalend in Grevenmacher, Luxemburg, belanden voor de pauze. Vreemde jongens daar, geen vlaai geen kuchen geen wafel, dan houden we het bij koffie. De terugweg weer langs de inmiddels bekende Moezel naar het hotel, na 77 km en 500 hm. We kregen kamer no 221 toegewezen om te douchen, fietsen en bagage in en op de auto, en met een tevreden gevoel terug naar huis.

Het waren mooie dagen, goed hotel, geen ongelukken of schade (afgezien van een paar schrammen en het padje van de ene Frans), goed weer, leuk gezelschap, mooie verhalen, Nederland gewonnen, elkaar beter leren kennen, en zin in weer een fietsweekend volgend jaar. Iedereen bedankt.

De route van vandaag: https://connect.garmin.com/modern/activity/16293614717

2325a4f6-fa71-419b-8492-43e737ae2965-standard-xrxrdc.jpg

img_1503-standard.jpg  img_1514-standard.jpg