05-01-2020: Moelingen

De eerste zondagrit van het jaar, rond de 6 graden schat ik, wel bewolkt maar dat mag de pret niet drukken voor maar liefst 8 man: Frans T en J, Wil, Richard II, Silvio, Piet C en Henk. Een gretig begin van het nieuwe jaar. En meteen een record gebroken, nog voordat we bij de kerk weg zijn, is alle hens aan dek om de achter binnenband van Richard te wisselen. Na deze korte onderbreking gaan we van start.

De route loopt achter kanaal langs (brrrr... de passeer-plaatsen zijn blijkbaar perfect voor imbecielen die daar hun afval kunnen dumpen) en via Maastricht en Eben Emael naar de Mont St Pierre. De klim is ons bekend als afdaling, en heeft de naam "Rue de Garage". De afdaling richting Albertkanaal eindigt in een kasseienstrook, onderaan links in de helling zie ik wat op een schietgat van een bunker (van Fort Eben Emael?) lijkt. Thuis opgezocht, blijkt een dubbele tunnel tussen bij het Fort en het kanaal bij Lanaye. Blijkt voor aan- en afvoer van bouwmateriaal bij de aanleg van het Albert kanaal in de jaren 30, hier nog een beschrijving en foto's (excuus, is gebrekkige vertaling uit het Frans).

We pauzeren in Moelingen, op de hoek van kruispunt. Nieuwe eigenaar, heeft van het Vlaamse café een strakke brasserie gemaakt, maar we zijn van harte welkom, een nieuwe aanlegplek. Onderwerp het Vogezen weekend.

Terug via de kortste route, na 65 km en voor onze doen aardig tempo mooi op tijd weer terug in Elsloo.

De route: https://connect.garmin.com/modern/activity/4404283172?fullscreen=true

 

tunneljpg.png