18-09-2019: Achelse Kluis, met respect onderweg

Woensdag, op veler verzoek weer een lange rit, wel vlak zo aan het einde van het seizoen. De keus viel al eerder op de Achelse Kluis. Er komen zes leden op af, Hub - Sjraar - Frans P en T, Ger M en Henk. Hub en Frans T nestelen zich aan kop. De heenweg tegen de klok in, over Maaseik en Bocholt naar Hamont-Achel. Op de brug naar Maaseik passeren we twee oudere dames op de fiets, gepakt en gezakt voor een lange tocht lijkt het. In het voorbijrijden effe vragen natuurlijk, wat blijkt, ze zijn fietsend onderweg van Cherbourg in Normandië naar Wageningen, ca 1900 km, globaal de route van de bevrijders volgend. Alle respect voor de dames.

Voorbij Hamont raken we de grens B-NL, waar men een stuk van de Doodendraad heeft behouden. Deze stroomdraad moest ten tijde van de Eerste WO voorkomen dat de Belgen overstaken naar NL, smokkelaars en deserteurs idem. Maar ook familie aan weerszijden van de draad waren de klos. We volgen de draad en de grens tot aan de Achelse Kluis.

De pauze op de ruime binnenplaats van de abdij annex brouwerij annex boerderij annex terras. Onder genot van koffie en vlaai praten we na over de familiedag in vroeger tijden met dansen muziek en jolijt, de onthulling van het wielermonument en wanneer we hier voor het laatste waren. Lees meer over de Steinse wielerhelden en nog veel meer op de speciale website van het monument.

De terugweg tegen de klok in via Neerpelt -> Peer -> As naar Elsloo waar we na 130 km arriveren. Ook nu weer als vanzelf Hub en Frans aan kop, en zullen die plek niet meer afstaan, ook hier respect voor hun duurprestatie. En respect vooral voor al die Belgisiche automobilisten die zonder uitzondering telkens weer netjes stoppen om ons voor te laten gaan, voorrang of niet. Het zit in hun opvoeding, hun genen, om respect te tonen voor de fietsers ..... De wereld zou er heel anders uitzien als we hun voorbeeld volgden.

de route https://connect.garmin.com/modern/activity/4072126196

 

  Afbeeldingsresultaat voor doodendraad