17-07-2019: Ligne 38 via Luik langs kanalen en rivieren

Woensdag, weer een lange rit voor de boeg. Vandaag een lang gekoesterde wens van Hub, de oude trambaan Ligne 38, oppakken vanaf het beginpunt onder Luik. Tot aan Aubel is die nu geheel geasfalteerd. Hij had de rit eerder dit jaar al eens voor gefietst met Ruud, maar vandaag samen met Frans P, Ger, Sjraar en Henk.

We zijn benieuwd hoe Hub zich door Luik worstelt met verkeerswegen en stoplichten, 'volg me maar' is z'n antwoord. En dat doen we dus. De kortste route naar Eijsden, waar we via een stuk onverhard de eerste rivier van vandaag (Berwine) overbruggen, en vervolgens over de Maas en Albertkanaal, waar we de fietsroute bordjes aan de overkant van het kanaal volgen tot in Luik. Vaak mooi, soms minder langs fabrieksterreinen, woonboten, tot aan de 'bron' vanuit de Maas. De bordjes 'Luik' worden vervangen door die naar 'Herve'.  Verder door langs de boord van de Maas, stoepje op, stoepje af, hardhoorse voetgangers met oordopjes, slecht voor het gemiddelde. Bij Chenee verlaten we de Maas, overbruggen we de Ourthe en iets verder de Vesdre, en zijn al snel aan het begin van Ligne 38.

Hier, na 52 km langs het water en door de stad, het tweede deel van de tocht,  de oude trambaan Ligne 38. Tot aan pauzeplaats Battice staat ons vooral bij dat het gestaag omhoog liep, vals plat, en talloze passages van wegen. Afremmen, kijken, bij een aankomende auto een voetje aan de grond .... maar we zijn in België, fietsvriendelijke chauffeurs ..... dus snel weer in beweging. Voor het gevoel was het vandaag ook een soort intervaltraining. In Battice na 72 km aan de verdiende koffie en cola. Natuurlijk de tour, de uitzendingen van Tour de Limbourg op L1 (volgende week dinsdag in Catsop, bij de ijsboerderij), de lange ritten naar Spa en Eupen.

We stappen weer op en passeren het grote imposante fort Battivce (een bezoekje waard, op zaterdagen). Verder via de Ligne naar Aubel, passeren oa langs Misheroux en Thimister en na 85 km verlaten we in Aubel de Ligne. Over bekend terrein door naar Elsloo, waar we na 125 km, 660 hm en 24,5 gem neerstrijken bij de DS voor een hersteldrankje, samen met drie collega's van de C groep. 

Hub, bedankt voor de mooie rit, weer eens echt iets anders. Een volgende keer de rest van de route.

Hier de route: https://connect.garmin.com/modern/activity/3855476266

 

IMG_2033.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb