13-06-2019: Hagerhof, met extra lange pauze

Iedereen maakt het wel eens mee dat je met een groep gezellig bij elkaar zit en er allerlei verhalen, gevatte opmerkingen en anekdotes over tafel gaan waarbij flink gelachen wordt. Als je dat dan later aan anderen wilt navertellen, dan krijg je soms zo’n vragende blikken van: “Was dat nu zo leuk of interessant ?” En een gemaakt glimlachje uit beleefdheid onderstreept dit nog eens. Op het gevaar af dat jij nu denkt op de de verkeerde site te zijn beland, vlug maar even aangeven dat het echt over onze wielerclub gaat. Althans een klein gedeelte ervan. Want alleen Jan, Theo, Giel, Bert, Wim en “gastrijder” Ruud waren bereid om hun fiets vandaag uit te laten. Vele anderen hadden ervoor gekozen om hem extra rust te gunnen en netjes aan de haak te laten hangen. De eerste meters, al slalommend door de opbouwwerkzaamheden van de Parade Mundial, deden Jan besluiten om toch nog een windjack thuis te gaan halen. Geen probleem, want dit lag voor het grijpen op onze route. En omdat hij vandaag weer fungeerde als routeleider stonden we hem dat graag toe. Ruud, met vele klimkilometers in de benen, en Wim, reden richting As heel sociaal op kop, maar niet iedereen wilde in hun wielen mee. Daarom maar even temporiseren en aanpassen aan de snelheid die de anderen gewend waren. En die werd gauw gevonden. Bij station As scherp naar rechts door het bos richting Maaseik. Halverwege linksaf om de bekende knooppuntenroute naar Opitter te volgen. Veel beschutte paden en enkele open stukken, maar weinig of geen medefietsers. Afgeschrikt door de voorspelde regen- en onweersbuien ? Die bleven voorlopig uit, ofschoon de wolken soms dreigend boven ons hingen om hun lading vocht uit te storten.

Maar koffie, thee, cola en een lekker stuk appeltaart werden droog en na 42 mooie kms bereikt. Maria, de eigenares van Hagerhof was juist bezig om alle stoelen te voorzien van kussentjes, want regen werd niet verwacht, wel wat fietstoeristen. Het gesprek kwam al gauw op de blessuregevoeligheid bij het hardlopen. Onze knieën, enkels en heupen waren de meest kwetsbare delen van ons lijf. Daar werd heel serieus over gepraat, totdat Giel ook zijn steentje bijdroeg door droog eraan toe te voegen. “Ons lijf is ook gemaakt om te rusten en niet om te lopen, want dan zouden de voeten wel groter zijn geweest als de rug!” Voor ons was dit de uitspraak van de dag. Giel zal er geen bezwaar tegen hebben als jullie hem ook gebruiken op een geschikt moment. Daarna beklom Jan zijn praatstoel om te vertellen over zijn leven als fietser bij de nieuwelingen en de zogenaamde wilde bond. Trainen na zijn eigen werk en het werk op de boerderij, de te grote fiets, naar de startplaats op de fiets, met snelle start grote moeite, zijn bekende concurrenten, zijn geliefde parcoursen en nog veel meer. Je zou er een avond mee kunnen vullen. Toen het tijd werd om aan de tweede helft van de rit te beginnen, verplichtten ons de weergoden om het droge gedeelte van Hagerhof op te zoeken, maar zoals netjes opgevoede personen werden eerst alle stoelkussentjes verzameld.

Gelukkig was het wegdek nog zo warm dat de regen snel opdroogde en er geen gevaar dreigde van glad asfalt of plakkerige steentjes. De kortste route leek ons het veiligste, maar daarbij moesten we wel even doorbijten bij het saaie stuk langs de drukke weg richting Dilsen-Stokkem. Je kunt niet alles mee hebben op een voor de rest geslaagde zaterdag. Toch nog even een meevaller vermelden. Rondom Dilsen hadden de Belgische asfalteerders vele slechte wegen voorzien van een nieuwe laag. Een genot om op te rijden. Hoe dichter we ons eindpunt naderden hoe vaker Jan vroeg of we toch niet liever de autowegbrug wilden nemen i.p.v. het veer. En wie waren wij om dat onze nestor te weigeren. Zo konden we toch nog 33 km in het routeboek erbij schrijven. Samen dus 75, met 22,5 gemiddeld en dankzij de “klim“ naar As en de blauwe brug bij Opitter 183 hm. Voor wat dit waard is. Overigens moeten vooral de C-lezers zich realiseren dat de lange tocht op woensdag 7 augustus het dubbele aantal kms telt. Laat je fiets de komende 3 weken dus niet te vaak aan de haak uitrusten !    

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb