Nideggen klimdagje 2022 ...... afgelast, weersvooruitzichten

We gaan weer een dagje klimmen in de Eifel vanuit Nideggen, de mooie route over o.a. Simonskall die we eerder ook al eens gedaan hebben. Harrie Vogten is onze gastheer, hij heeft op de plaatselijke camping een vaste standplaats, en kent de omgeving als z'n broekzak.

Het deelnemers-veld tot nu toe: Silvio, Martin, Henk, Toine, Petra, Theo, Wil, Har C, Richard en Francien.

Verderop het verslag van de vorige rit in 2020.

 

De voorbereiding

Datum en startplaats:

Zaterdag 1 oktober, verzamelen Dorine Verschureplein 08.00 uur

De heenreis: Nideggen, met de auto naar Parkplatz Danzey, Parkplatz P1 - Bahnhofstraße 35/37, 52385 Nideggen. 

De route:

De route is algemeen bekend als 'Nordeifel & Hurtgenwald', 100 km en 1750 hm, de gps-file: https://ridewithgps.com/routes/33883021

Oproep: de route op de Garmin laden.

Vervoer:

We zijn met 10 personen, dus ca vier auto's met fietsendrager, is geregeld.

Parkplatz Danzey, Parkplatz P1 - Bahnhofstraße 35/37, 52385 Nideggen

Informatie en afspraken:

Natuurlijk in TCE Tenue. Tenue thuis aan- en uittrekken, douchen op camping is niet mogelijk, alleen voor gasten. Pauze halverwege na ca 50 km in Simonskall.

Veiligheid:

Mondkapje voor alle zekerheid meenemen voor bij pauze etc.

Geel/rood veiligheidsvest voor in auto (verplicht in D)

Mobiele telefoon voor bereikbaarheid voor als je de groep kwijtraakt.

En ... je ID bewijs en telefoonnummer thuisfront.

...... en nu hopen op goed weer.

 

Nideggen2020.png

 

 

We gaan weer een dagje klimmen in de Eifel vanuit Nideggen, de mooie route over o.a. Simonskall die we twee jaar terug ook al eens gedaan hebben.

Hieronder het verslag van de rit en de voorbereidingen.

aad5a5d8-8fb4-47ee-9626-8b2ec0fe39b8.jpg

De weersvooruitzichten geven lange periode regen, de twijfel slaat toe ...wel gaan - niet gaan. Tot het verlossende bericht dat het na 10 uur droog zou worden, maar ... je weet het maar nooit, is onze ervaring. De knoop doorgehakt na een paar telefoontjes, we besluiten te gaan, vertrek om 09 uur bij de kerk. In Nideggen zien we wel, op hoop van zegen. Uiteindelijk met 7 die de gok wagen: Frans, Frans, Silvio, Wil en zoon Wouter, Henk en Richard.

Na ruim een uurtje rijden arriveren we op het startpunt, de Parkplatz bij het centrum van Nideggen. Onze gedroomde start vanuit de camping onderin het dal in Bruck was vol bezet, helaas. In Nideggen werden we al opgewacht door onze kwartiermaker Harrie, vaste gast op de lokale camping. Maar het belangrijkste, het was droog, en bleef droog de gehele dag. Een paar losse druppels bij de start en ienie minie miezer op een kwart van de rit.

Maar hoe is het ons vergaan? Het wordt een zware rit, voor enkelen onzeker wat ons te wachten staat, maar met alle vertrouwen dat het goed komt, ieder op eigen tempo, 'samen uit - samen thuis' op reserve.

In de Eifel mooie route, lange beklimmingen tot wel 5 km, fijne lopers - sommige wat steiler - prettig om in je eigen tempo te komen. Hier lijd je minder van dan het keren en draaien, korte heftige klimmetjes in ons eigen Zuid Limburg en daar omheen. En dat is fijn, toch maar van 1800 hm aan elkaar geregen, moet je in Limburg niet aan denken.
Het hoogteprofiel laat het ook zien, 8 lange beklimmingen aardig verdeeld.

https://ridewithgps.com/routes/33883021/elevation_profile.jpg
De pauze was in Simonskall, helemaal onderin het dal. Hier treffen we weer Harrie - was met de MTB binnendoor hierheen gekomen. Gezellig aan de tomaten-tabasco soep. We heffen het (cola)glas op deze mooie dag, bofkonten dat we zijn. Frans bestelt als toetje nog een halve liter alcoholvrije Weizener, wat zou er met hem aan de hand zijn? Later meer.
PS jaaaaren terug, rond 2008 zijn we met de tourclub ook al eens in Simonskall geweest, vanuit Elsloo, een ritje vise versa van 170 km, dat waren nog eens tijden.

Terug uit het dal via een steile klim, lang stuk van 10-13 %. Het zonnetje heeft nu de overhand, genieten van de vergezichten. Op het lange vlakke en vals platterige stuk neemt Frans (dia van het bier) de koppositie en brengt ons tot de voet van de volgende lange klim, de mannen van de Rabo kunnen hier een puntje aan zuigen. Na alweer een lange klim beginnen links en rechts de benen zeer te doen, tegen de kramp aan. Ze zijn niet meer in staat om poef-poef aan te zetten zoals onze Wout van de Rabo, vanavond dan maar met de benen op de poef (de intimi kennen het hele verhaal). De laatste zeven kilometers zijn erg mooi, vanaf het stuwmeer via een idyllisch fiets-wandelpad langs een beek tot aan de camping van Harrie. Als toetje de 3 km lange klim naar de verlossende parkeerplaats.

02c2be9a-2729-4712-b0c9-b2fc9dc83cb7.jpg

Om 5 uur zijn we terug bij de auto. We pikken gaan nog een kopje koffie en groot stuk taart in de plaatselijke patisserie. En als herinnering voor onszelf en het thuisfront, koopt iedereen een overheerlijk (zonet geproefd) Winzerbrot. Gezellig napraten, een geslaagde dag, dit moeten we vaker doen.

De route in een paar regels: Via de afdaling vanuit het hoog gelegen Nideggen -> in Hausen de Hahnenberg die heel even de 14% aantikt -> lange mooie afdaling naar Heimbach -> lange geleidelijke klim van 5 km langs o.a. Kloster Mariawald -> afdaling naar de stuwdam Rursee -> klim naar Schmidt de Hubertushöhe -> lange afdaling -> klimmen naar Vossenack -> omlaag naar pauzeplaats Simonskal: 50 km afgelegd met 1100 hm.

Na Simonskal spieren opwarmen op een mooie smalle weg door het dal -> klim van de Durenerstrasse die de 13 % aantikt -> een mooi afwisselend parcours door het Gressenicher Wald en de klim Großhau. Veel wegen waar geen gemotoriseerd verkeer mag komen. Uiteindelijk eindigen we weer op de parkeerplaats na 102 km en bijna 1800 hm.

de route: https://connect.garmin.com/modern/activity/5492139161 

IMG_4873.jpg