21-06-2020: La Heydt - Mortroux - St Jean Sart

Zondag, vaderdag en blijkbaar ook klusdag, rustig en aan de start met ons tweetjes: Wil en Henk. We gaan weer de Belgische grens over, het kan sinds deze week weer officieel. Doel is als eerste La Heydt, vanuit Warsage. We leggen een aardig tempo aan, om beurten aan de kop, want het waait toch redelijk. In Gravenvoeren steken we over, smal klimmend weggetje, en de benen beginnen tegen te sputteren, kan ook liggen aan de blakende vorm van Wil. Ik voelde m'n kruit verschoten te hebben, Wil dacht echter dat ik stiekem m'n kruit droog wilde houden. Kat en muis spel? geen sprake van, beetje plagen. Over kruit gesproken, voor Warsage lag een jonge vos in de berm, dit ontlokte de spreuk 'verkoop de huid niet, voordat de ... beer .. geschoten is', en 'een goed begin is het halve werk' en 'het eerste gewin is kattengespin'. Over spinnen gesproken, rechts van de weg naar Warsage een veld met mooie kleine blauwe bloemetjes, van vlas. In juli wordt het geoogst, voor de lijnolie uit het zaad of voor de vezels. De dode vos, le renard morte. Het woordje Mort gaan we nog een paar keer tegenkomen.

De eerste klim is die van La Heydt, vanuit Warsage. Het eerste wat mij opvalt, is het straatnaambordje 'Rue Morte Cour', dit weggetje loopt naar de plaatselijke begraafplaats, de naam zegt het al. En dan komt de klim, begint rustig, dan de bocht om en kort naar 9%, kort steiler stukje, maar voet extra lastig door de lange uitloop die vals plat doorloopt tot boven aan de kruising https://climbfinder.com/nl/beklimmingen/la-heydt. Via Neufchatteau dalen we af naar Mortroux, op internet gezocht, maar geen verwijzing naar Mort ... is maar een naam. Maar het begin van de klim is wel aardig steil tot aan de kerk, halverwege een stuk 10%. De klim heet 'cote de mortroux' maar ook wel 'Clos de Grand Sart', maar wat mij weer opviel, de weg op steilste stuk heet 'Voie de Morts', daar is ie weer. Snuffelen op internet leert dat hier langs de weg drie kruisen staan (zie foto), als gedenkenis aan drie herders die elkaar hebben gedood voor een herderin, een liefdesdrama. Croix des Trois Bergers

Genoeg morts, boven aangekomen links omlaag naar de weg naar Aubel, en links omhoog voor de derde klim, naar St Jean Sart. Tijd voor koffie, die pakken we in Banholt. Terug linea recta via V'burg, na 89 km en 800 hm weer terug in Elsloo .... voor vaderdag.

De route https://connect.garmin.com/modern/activity/5124345033