20-06-2021: Mortier

Zondag, lekker zonnetje, fris windje, heeeerlijk fiersweer, vinden ook Richard-Frans-Wil-Martin-Piet en Henk. Het is vaderdag, dus op tijd thuis is de boodschap, maar ook een paar klimmetjes als kado voor de fietsende (o)pa's. We proberen onder de 25 gemiddeld te blijven zodat iedereen vanmiddag met de felicitaties er fris bij staat of zit.

Naar Mortier, via Gronsveld - Eijsden - en voor de brug over de Maas onverwacht oversteken en via een overgroeid fietspad arriveren we in Visé. De binnenstad was afgesloten voor een markt, maar die van Elsloo weten erlangs te glippen en verder langs de Maas naar de voet van de klim naar Richelle. Halverwege rechtdoor naar het dorp, een beresterke Richard voorop, de rest al hijgend proberen aan te klampen. In Dalhem stuiten we op de staart van een processie, we moeten effe devoot geduldig zijn, en als boetedoening gaan we scherp rechts omhoog naar de oude binnenstad, met die heerlijke ongelijke kasseien. Een mooi historische plek, met geheimzinnige poortjes, iets voor met de kids. Jammer dat het in Dalhem wel heel erg schaars is kwa terrasjes, een gemiste kans.

Boven trekken we door richting de mijn van Blegny, maar bij de eerste rotonde ri. Mortier, mooie klim. Henk wil een weggetje naar links inslaan, maar na wat weifelende blikken, laten we die liggen. Later op de kaart lijkt het idd goed besluit, weggetje draait omlaag naar het begin van de klim,die hebben we jaren terug ook al eens gedaan. Voor Mortier slaan we een smal weggetje in, lang dalend en halverwege een grote mestvaalt waar het regenwater uit sijpelt, een licht gekleurde waterstroom over het wegdek, smakelijk. Onderin een groot landgoed, is Chatteau Cortils, groepsaccommodatie, kustmarkten, erg rustig en origineel, iets voor een weekendje rustig weg. En opmerkelijk, Piet kende het weggetje niet, tsjakkaaa (met dank aan Hub). De pauze genieten we in Mesch, de Laathof, lekker op de binnenplaats. Wil trakteert en de tongen komen los. Zijn oranje shirt roept vragen op, de zijkant staat 'We don't have time'. We hebben inderdaad weinig tijd voor de pauze met vaderdag verplichtingen, maar dit gaat dieper, de mens takelt het milieu gestaag af, en er is weinig tijd om het tij te keren. Vandaar. Het is een Zweeds initiatief, ze steunen baanbrekende milieu oplossingen, en doen veel aan promotie. Kijk maar eens op de site. Een voorbeeldje is een nieuw concept voor elektrische auto van Canoo, die bij Nedcar vanaf 2023 auto's gaat produceren.

Kortste weg terug, maar we pikken ook nog als toetje de Slingerberg mee. Na 80 km en 550 hm bij 25 per uur melden we ons weer op het thuisfront.

De route: https://connect.garmin.com/modern/activity/6990014664

 

Canoo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb