8-8-2022: Walheim

De rit naar Walheim hebben we al een hele tijd niet meer gedaan (de laatste in 2018?), en dat begint te wringen, dus Hub had zaterdag al laten vallen om het dit jaar weer op te pakken, vandaag dus. Gezien de afstand vertrekken we om 09 uur. Het trok veel deelnemers, in totaal met 14 man !!! een record voor de B lijkt me: Hub, Piet, Peter, Sjraar, Har, Frans, Ger, Fred, Jan, Andy, Henk en gastrijders Hans en Ger en Jos (part time). Een record, maar ook een probleem, voor het overzicht en de veiligheid is 12 onze grens. Als extra toezicht blijven Henk en Har de hele dag aan de staart.

Walheim ligt onder Aken, en de 'normaal'route daarheen voert ons over Oirsbach, twee gezichten de ingaande weg vanuit Bocholzerheide is vers geasfalteerd, werd ook hoog tijd. De uitgaande weg naar het Klinikum is bar slecht, staat hopelijk als volgende op de rol. Toeval of niet, ik fietste naast Hans, en hij bleek een wandelende (of fietsende) databank over de historie van dit gebied, hij is geboortig van Bocholz, vandaar. Voor Oirsbach kruisen we een dichte wal met bomen en struiken, ik dachjt altijd dat dit een stuk van de Siegfriedlinie was, niet dus, het is een eeuwenoude landweer, een bescherming tegen doortrekkende roversbendes en om het vee binnen het gebied te houden. In Oirsbach staat ook nog een uitzichttoren uit die tijd, bij de kerk. Genoeg hierover, terug naar het nu. Mooie afdaling vanaf de Schneeberg met uitzicht op het Klinikum. We doorkruisen Aken en de Vaalser Strasse - de Luttiger Strasse - de Eupener Strasse en als laatste de Monschauer Strasse. Een grote lus via de Vennbahn met een paar mooie viaducten en we zijn in Walheim ... patisserie en terras gesloten! Terug naar Kornelimuenster waar we na wat zoeken een zaak met een plekje binnen kunnen bemachtigen.

De terugweg was schitterend, door een breed dal over de Kinkenweg naar Eynatten (langs ons voormalige bakkertje, nu gesloten) richting Hergenrath -> Bush -> Wielkenrath -> Henri Chapelle -> en we zijn weer op bekend terrein. Inmiddels beginnen de kilometers te tellen, de kopmannen voelen dat perfect aan en kiezen voor de 'Stoepert light' door Arensgenhout.

Terugkijkend op veiligheid: ondanks de grote groep een goede rit met toch een paar leerpunten: bij het oversteken van een (drukke) straat dit pas doen als de gehele groep over kan, op drukke wegen rechts blijven en nog beter achter elkaar fietsen. 

Hub en Piet, bedankt voor de mooie route en het kopwerk, respect! En de collega's voor de kameraadschap en gezelligheid.

Voor de statistiek: 130 km en 1200 hoogtemeters.

De route: https://connect.garmin.com/modern/activity/9362094295

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb