27-08-2023: Voie des Morts

Zondagmorgen, nog beetje frisjes na een forse regenbui, en met vieren paraat Frans, Ger, Martin en Henk. Mijn voorstel voor de rit is Mortroux, de Voie des Morts. Er gaat geen belletje rinkelen, er valt geen kwartje, vragende blikken ... dus we gaan het dan maar doen. Kortste weg naar het zuiden, onderbroken door een lekke voorband van Frans. Dwars door het gehucht Mortroux (een kerk en twee straten) loopt de Rau d'Asse, een beek die verderop uitmondt in de Berwine, een rondje van 2x50 meter.

De ruim 2 km lange klim, het begin van de klim is wel aardig steil tot aan de kerk, halverwege nog een stuk 10%. De klim heet de Clos du Grand Sart maar de weg heet 'Voie de Morts'. Snuffelen op internet leert dat hier langs de weg drie kruisen staan (zie foto), als gedenkenis aan drie herders die elkaar hebben gedood voor een herderin, een liefdesdrama. Er is ook een minder 'romantische' versie, mogelijk zijn hier slachtoffers van een pestepidemie begraven, op een verlaten plek ver van het dorp. Wie zal het zeggen. De meest recente versie .. een lokaal biertje is hiernaar vernoemd.

Via de klim naar Neufchateau bereiken we de kop van La Heijdt, deze voor de verandering omlaag, naar de Laathof in Mesh voor de koffie. Tot onze verrassing stond daar ook de fiets van de kapelaan Erik Odekerke van de 'herdershond'. Gezellige babbel, herinneringen ophalen naar de afdeling Logistiek van toen nog DSM, waar drie van ons een leuke tijd hebben gehad. Tot slot naar huis, waar we na 77 km, 600 hm tegen 25,5 gemiddeld aankomen.

De route: https://connect.garmin.com/modern/activity/11883951691

 

De Ri d'Asse in de dorpskern van Mortroux     Croix des Trois Bergers   img_0243jpg.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb