19-09-2021: Horbach - en bruggetjes

Zondag, mooie nazomerdag, met vier man aan de start: Frans, Ger, Martin en Henk. Bedoeling is Horbach en omstreken. Ik schrijf omstreken omdat de gedachte doorsteek vanuit Avantis er niet was of we gemist hebben. Daarom ipv binnendoorweggetjes de lange Horbacher Straße met daarlangs een vervelend Duits fietspad. Voordat we de bebouwing van Richterich ingaan, op gevoel rechts en links en weer op de geplande route via Vetschau naar Orsbach, met zicht op het mooie gebied boven Seffent en verderop het Klinikum met z'n industriële architectuur (zie sfeerfoto's). In Orsbach dalen we af naar het beekje voor Mamelis, gaan daar over het bruggetje, en naar de koffie in Wittem.

Wat meteen opviel waren de schrammen op het onderbeen van Martin. Wat bleek, met de MTB een aanvaring met een das .... Het zal je maar gebeuren. De das kwam met twee jongen plotseling uit de mais, uitwijken ging niet meer. Mijn eerste vraag natuurlijk (als dassen liefhebber van IVN), hoe het met de das was afgelopen, die kwam met een luide schreeuw hopelijk met de schrik vrij. Naast de schrammen was de fiets van Martin ook gehavend, scheve derailleur, dat gaat geld kosten. Dit was een mooi bruggetje naar de fietsverzekering, Ger kwam met de tip dat via de NTFU dit soort schade wordt vergoed. En dat klopt, ook als individu kun je lid van NTFU worden met verzekering, kost je ca 42 Euro per jaar, diefstal is uitgesloten. En toen weer een bruggetje naar het jatten van de fiets uit de garage, een paar van onze leden kan daarover meepraten. Raadpleeg je verzekering (inboedel of Fietsverzekering) voor de voorwaarden, sluit je garage goed af (braaksporen), en zet het ding op slot of voor de racer of MTB hang 'm aan het slot. Dat is het minste wat je kunt of moet doen. Toch nog een paar tips van de pauzetafel: bewaar de koopbonnetjes en maak foto's van de fiets - dure onderdelen - en gereedschap. Info van de ANWB.

Op de terugweg nog een vermakelijk tafereel, ons komt een joggende meneer tegemoet met een komkommer in de hand ..... ??

En om de leerzame rit te voltooien, langs het Siekendaal staat een veld met ... suikerbieten? ... neen, het is pastinaak. Het lijkt op een witte wortel, schijnt soms in de winkel te liggen, schijnt in de middeleeuwen dagelijkse koste te zijn geweest voordat de aardappel z'n intrede deed. Rouw smaakt het niet.

Voor de statistiek: 75 kilo en 570 hoogtemeters: https://connect.garmin.com/modern/activity/7516055509

 

RWTH Aachen University Hospital RWTH Aachen University Hospital 68 Aachen ideas | aachen, aachen cathedral, rwth aachen university

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb