18-12-2021: De Sjeiven Dörpel: Wat een schone rit.

Het voorstel om de uitgestelde rit van woensdag naar Visé, op zaterdag in te halen werd door een vijftal C-rijders positief beantwoord. Toen ik met buurman Sjraar bij de kerk aankwam bleek om allerlei redenen de groep geslonken tot drie. Tevens was er al overleg geweest om met beide groepen samen juist de andere kant uit te gaan, richting Maaseik. Dus niet alleen de fiets omdraaien, maar ook even de Viséknop deleten. En dat was snel geregeld.

Zo werden Erna, Els en Wim J. heel sociaal in de gelederen van de B-rijders opgenomen. Voor Els was het de vuurdoop, maar de andere twee hadden in deze groep een korter of langer verleden. En zo mochten zij, omringd door Hub, Piet C, Jan, Sjraar, Andy en Frans P beginnen aan een door Hub beloofde kortere rit. En als die naam genoemd wordt, dan weet je een aantal dingen zeker. De groep wordt bij elkaar gehouden. Het tempo ligt gelijkmatig. Er is gelegenheid om eens rond te kijken, maar daarover straks meer. Een praatje onderling is mogelijk. Kleine, rustige weggetjes worden graag opgezocht. De dampende koffie op de pauzeplek kun je al bijna ruiken, maar om de goesting nog wat extra te verhogen heeft de routeleider nog een mooi stukje in zijn hoofd dat we zeker gedaan moeten hebben. Met Hub en Piet voorop zocht ieder zijn plekje in de groep, werden Kanaal en Maas overgestoken en kregen we al snel in de gaten dat het geen schone rit zou worden zoals in de titel gesuggereerd. Een miezerige nattigheid daalde uit de Belgisch-Limburgse hemel neer en in combinatie met de vaak modderige wegen zorgde dit er al snel voor dat fiets en kleding een andere tint kregen dan bij vertrek. Grote en kleine spetters werden door de spatbordenloze achterwielen driftig rondgestrooid. Beschermend in de buik van de groep rijden was er niet bij. Het was soms beter om redelijke afstand te bewaren of schuin achter iemand te rijden. En toch werd er driftig gekeuveld over o.a. de tv-serie De Maas , waarin vrijdag het kasteel en de wijngaard van Leut een rol speelde. Het leek er drukker dan normaal in die omgeving. Wij konden het ook nog even aanschouwen in het begin van onze rit, maar had het enkele kilometers verder gelegen was het in een deken van mist gehuld geweest. Het voorspelde waterige zonnetje bleef uit en de mist belette ons om volop van het landschap te genieten. Die werd op meerdere plekken steeds dikker, maar stoof plotseling uiteen door een luide knal. Lek ! Jan zette zijn mooie zwart gespikkelde witte racefiets aan de kant en met hulp van de kundige Piet werd snel het achterbandje gewisseld. Maar het opnieuw monteren van de buitenband werd een flinke klus. Deze leek door de kou en nattigheid gekrompen en het duurde even voordat Piet bedankt kon worden. Na nog een nat stuk langs de afgravingen kwam Heppeneert in zicht en het leek of de warmte van de vele kaarsjes ook naar buiten straalde, want de mist was nagenoeg verdwenen. En even wonderlijk kregen we hier en in de omgeving van Würfeld een aantal mooie en vooral droge wegen voor de wielen geschoven.

Inmiddels naderden we De Sjeiven Dörpel en konden we op de schoongewreven Garmin een mooie 41 km aflezen. En zoals het een nette TC Elsloo betaamt werd onze kleding even ontdaan van zoveel mogelijk vuil, werden de kussens uit de stoelen gehaald, en nestelden we ons onder de warmtelampen in de grote tent. Natuurlijk werd er al eens angstvallig vooruitgelopen op de te verwachten lockdown en de boostercampagne en enkele minder zware items. Wat verder opviel was de verwachting dat door het voorspelde koude weer de komende ritten wel eens matig bezet konden zijn (inmiddels mogen we maar met tweeën samen buiten zijn).

Uiteraard namen Hub en Piet weer het voortouw en via Roosteren en het tunneltje in Susteren loodsten zij ons naar Limbricht, waar Hub bedankt werd voor deze schone rit. En omdat “schoon” ook “mooi” betekent mogen we sluiten met:

-Schoon dat twee groepen samen kunnen fietsen.

-Het was wederom een schoon parcours.

-De stemming onderling was schoon.

-We kunnen samen tevreden zijn over een schone afstand van 71 km.

-Een gemiddelde van dik 23 km. is in deze omstandigheden best schoon.

-Inmiddels zijn fiets, kleding en de bezitters ervan weer schoon.

-Het wordt nu schoon tijd om te stoppen met dit verslag.

 

De route: https://www.strava.com/activities/6398631531

 

PS: fietsen in groepsverband is voorlopig uit den boze, zie bericht van RIVM hieronder

afbeelding5.jpg