11-06-2022: Veluwe weekend

Het werd weer eens tijd voor een meerdaagse rit, in de fietsgroep kwam dit al een paar keer ter sprake, en toen riep iemand “hè, Frans Janssen heeft ons toch uitgenodigd om te fietsen op de Veluwe vanuit zijn nieuwe woonplek Ede”. Op de Veluwe kun je aardig klimmen volgens Frans, dus dat sloeg wel aan, en we waren natuurlijk ook een beetje nieuwsgierig. Toen moesten we snel aan de slag, na de Corona en met al die vakantiegangers was er nog nauwelijks plaats in een hotel of zo. Een datum prikken (11 en 12 juni), de andere klimgeiten/bokken van de club vragen wie mee wil gaan, en uiteindelijk waren er negen deelnemers: gastheer Frans J, Frans T, Silvio, Martin, Richard, Harrie C, Henk en de last-minute instappers Wil en Piet C.
Het verblijf was in hotel de Reehorst, nakomertje Wil vond onderdak bij Frans thuis en Piet was met Leni neergedaald in een B&B vlakbij. PS. Piet was de dag daarvoor nog flink gevallen, buiten zijn schuld, met de helm in drie stukken en beide armen in verband. Maar taai als hij is, was hij paraat, een doos met verband en zalf voor mantelzorger Leni, sterke verhalen maar fietsen alsof er niks gebeurd is.
Frans woont nu alweer een jaar in Ede, aan de rand van het dorp, met uitzicht op een erg oude boerderij, de Slijpkruik uit de 14 e eeuw. Frans en ega Truus hadden goed gezorgd, lunchpakketjes, zondags een overheerlijk gezamenlijk ontbijt in de achtertuin onder het genot van de kakelende kippen van de buren, en gezellig- en gastvrijheid. Frans en zoonlief Camiel hadden een paar mooie routes in petto, we hoeven alleen maar te fietsen. Wat een organisatie, perfecto.
De eerste dag, zaterdag, was de heenreis, omkleden in het hotel, koffie en vlaai bij Frans, lunchpakketjes, kennismaking met Camiel en zoontje Mads, en onder leiding van Frans tegen half twaalf van start. Meteen al de Ginkelse hei op, betonnen fietspaden slingerend tussen de bomen door, tegenliggers ontwijkend en genieten van de uitzichten. Hier moet ik nog eens terugkomen. Reisleider Frans leidt ons langs kasteel Doorwerth in het rivierdal, dan mooi slingerend omhoog over de klinkertjes van de Italiaanse weg, de volgende sightseeing stop bij het Airborne kerkhof in Oosterberg waar de gesneuvelde soldaten liggen van de Slag om Arnhem. Het letterlijke hoogtepunt was de Posbank vanuit Rheden, mooi uitzicht over de uitgestrekte heidevelden, vooral in het najaar extra mooi als de hei in de bloei staat. Via dezelfde weg weer omlaag, en verderop weer omhoog naar het Veluwe plateau over de Holleweg/Rozenbos. Na 105 km en 850 hm weer terug voor een verdiend biertje, een lekker diner en de fietsspullen klaarleggen voor de zondag. Al schrijvend moet ik bekennen dat het niet meevalt om me de route voor de geest te halen, heen en weer en omhoog en omlaag om de mooiste punten aan elkaar te rijgen. Compliment naar Frans om ons de weg te wijzen, en dat zonder Garmin!
De volgende dag na het overheerlijke ontbijt, en onder leiding van Camiel gaan we een ander stuk van Nationaal Park de Hoge Veluwe bezoeken. Via de snelste route, langs de snelweg, naar Arnhem en bovenlangs naar Rozendaal bij Velp, de duurste plaats van Nederland, het ene landhuis is nog groter en mooier dan het andere. Verder door mooie beukenbossen en een lange klim via de Emmapiramide naar de Zijpenberg en weer over een andere kant naar de Posbank. Via Loenen, onze lunchplaats “Uitpuffen bij Mark” en Beekbergen, onderweg het bordje Ugchelen (waar we in 2011 met 15 leden heen en weer zijn gereden, 2x180 km), naar het indrukwekkende zendergebouw van Radio Kootwijk, midden op de hei, een heel verhaal schuilt daarachter. De tijd begint te dringen, daarom een verkorte terugweg langs vliegveld Deelen en het bekende fietspad langs de rijksweg naar thuisbasis Ede, waar we na 115 km en 750 hm veilig en wel aankomen.
Terugblikkend, een geweldig fietsweekend, mooie tochten, prima routeleiders, het weer kon niet beter, geen valpartijen en andere malheur, beter kan het niet. Afsluitend, dank aan Frans & Truus, en Camiel voor de gastvrijheid, en alle deelnemers voor een geslaagd weekend. Smaakt naar meer.


De route van zaterdag: https://connect.garmin.com/modern/activity/8996922054
De route van zondag: https://connect.garmin.com/modern/activity/9003249901


En een paar filmpjes:

de fietsende groep: https://youtu.be/sxb_jIkjQ2w

de passerende groep: https://youtu.be/SggEhUxIMXQ

de na korte pauze weer startende groep: https://youtu.be/CEslxGGW2EQ

de babbelende groep: https://youtube.com/shorts/D0FoUbQREz0

 

veluwe-2022jpg.jpg  photo-2022-06-11-19-54-032.jpg