09-01-2022: TCE - Vise weer beetje anders

Een droge maar koude zondagmorgen, en 4 man aan de kerk: Frans, Richard, Ger en Henk. Hoe gaan we het doen? Waar gaan we heen? We spreken af om in setjes van twee te rijden, binnen zichtafstand, en dat hebben we aardig kunnen volhouden. En pauzeplek weinig keuze, Teuven - Aldeneik of Kanne, we kiezen Kanne, over Visé. Net als vorige week, maar iets anders. Kijk maar op de route, op de heenweg een stukje groezelige fietspad van de stuw van Moelingen langsaf de Maas naar Visé. De stuw en vooral haar omgeving kent een rijke historie, er heeft eeuwen terug een groot garnizoen gelegen, verderop kun je een artikeltje downloaden.

De pauze in Kanne, spannend of iedereen de QR en zo bij de hand heeft. Ook dit keer weer een vergeetachtige .... potverdorie mondkapje vergeten ... maar komt daar nu net een groepje dames, en met alle charme de vraag of iemand nog een kapje over heeft, en ja hoor!! Make my day. Wij naar binnen, tafeltje langs het raam, en al snel komt de eigenaar de QR en zo controleren .... en een foto van ID bewijs is niet geldig, dus met een warme kop koffie een plekje gezocht op het terras .... schrale troost, ook de dames zijn om dezelfde reden verbannen naar het terras, maar wel zo gezellig.

Na een snelle pauze, retour langs de kanaal. Voor de kanaalbrug ter hoogte van Lanaken gaan we omhoog, rechts en meteen achter de steenfabriek links een fietspad op wat zich door een vlak gebied slingert richting Smeermaas. Bij een infobord meldt R een lekke achterband. Het bord leert dat hier de klei gewonnen werd voor de steenfabriek, en hiervoor is archeologisch onderzoek gedaan. Hier lag in de tijd van Karel de Grote het Fort de Zouw.

Uiteindelijk na 70 km weer terug in Elsloo.

https://connect.garmin.com/modern/activity/8086868910

IMG_7151JPG-1.jpg  IMG_71561JPG.jpg

Stuw Bij Moelingen
PDF – 127,3 KB 228 downloads