05-09-2021: Sjravelen bij camping Sippenaeken

Zondagmorgen, het warmt snel op en de lange mouwen kunnen al snel omhoog, of omlaag. Vier mannenbroeders: Silvio, Henk, Frans en als hekkensluiter just in time op klokslag half negen Richard.

We gaan vandaag weer wat verder van huis, voor ons doen, naar Sippenaeken. De heenweg over de Daelhemmer, waar Richard en Silvio op eigen tempo fietsen bij ons weg, en die zien we boven op de rotonde pas weer terug. De twee nemen ook meteen de kop naar Ingber en door naar de Plank. We zoeken het smalle steile dalende weggetje op naar Remersdaal. De weg is slecht, goed dat Wil er niet bij is. kan nog net de straatnaambordjes lezen, mooie namen als Rozengaerden, Vrijthof, Popelpoel en Billen. Voorbij de kerk rechtsaf en langsaf de Lourdesgrot omhoog naar de grote weg boven Aubel. We dalen een stukje af richting slachthuis, en messcherp rechts zitten we op de Ravel 38, de oude trambaan, die ons naar Hombourg brengt. Bij de meelfabriek oversteken en over de waalse kopjes rammelen we langs het oude rangeerterrein  en met een mooie lus komen we op de weg naar Sippenaeken. Tijd voor pauze en koffie of cola, een mooi en comfortabel terrasje, met aan weerszijden de kerk die net leegloopt en het dorpshuis waar de kerkgangers binnen lopen voor het wekelijkse fruhshoppen. Het is nog vroeg, kwart over tien, maar de deur staat open. Henk vraagt in z'n beste Frans of 'le cafe est ouvert?', en krijgt in Nederlands te horen 'ja hoor'. Sippenaeken ligt in Waals taalgebied, maar de lokale cafe wordt gerund door Limburgers.

Hoe terug? Via de camping ,? .... een verscholen doodlopend weggetje langs de kerk steil omlaag en onderin grof grind, geen camping te zien. Het hoekje om, en daar ligt ie, de camping, genaamd 'le vieux moulin' of ook wel 'de oude molen'. Meteen links over het bruggetje over de Kleine Geulle, nog meer grind, blijkbaar is hier veel weggespoeld tijdens de hoge waterstanden in juli. Een grote kei waar net een fiets langs kan, smal paadje langsaf een hoge heg, een diepe kuil waar je met stuurmanskunst net langs kunt friemelen en na een paar blinde bochten een smal asfaltpaadje wat uitkomt in het gehuchtje Cotessen. De een vindt dit sjravelen leuk, voor een ander is dit niks voor de racefiets, meer voor de MTB.

De rest is geschiedenis, iets over twaalven weer terug in Elsloo, na 80 km en 700 hm. Tot volgende week.

https://connect.garmin.com/modern/activity/7430999926