04-06-2023: Saint André en Neufchateau

Alweer een schitterende zondag voor de boeg, samen met de A-groep: Frans, Martin, Silvio, Piet, Ger en Henk. We gaan richting Saint André. Volgens Piet halen we dit niet voor de soep, het ligt diep in Frankrijk, dan dus maar naar het André achter Dalhem. In een lekker tempo met onze youngsters Martin en Silvio op kop naar Mesch en Dalhem. Hier wordt een Rode Wouw gespot door Henk, een mooie slanke roofvogel met kenmerkende vorkvormige staart. Door naar Chenestre, verderop de klim naar Saint Andre. Die is niet al te lang, gelijkmatig en aan de horizon het kerkje. En zoals in elk dorp, een oorlogsmonument met de namen van de gevallenen. Op zo'n 400 inwoners 5 gesneuvelden in WO-I. Ook wel apart, de eerste WO was net twintig jaar achter de rug, toen WO-II eraan kwam, en op hetzelfde monument een plaatsje gezocht voor alweer 5 gevallenen. Daar wordt je wel effe stil van.

De volgende halte is Mortroux over een erg slecht binnendoor weggetje, en op naar de kuitenbijter van vandaag, de klim naar Neufchateau. Een lange van zo'n drie km, met bovenop het Fort Aubin-Neufchateau en een schitterend uitzicht. Elke derde zondag van de maand kun je het bezoeken, de moeite waard. De beloning van de klim is de afdaling van La Heydt, dan pas voel je hoe lang en mooi de klim is.

Pauze in s' Gravenvoeren, bijpraten en mijmeren over ons fietsgroepje, hoe ziet het er over vijf jaar uit? Wie zal het zeggen. Het belangrijkste is dat we het telkens weer fijn vinden om samen te fietsen en te kletsen. We moeten dan ook oog hebben voor elkaar, op tijd een seintje als het te hard gaat, samen uit - samen thuis.

Met een voldaan gevoel weer terug, en na 80 km en 650 hm weer op tijd thuis ... voor de soep.

De route: https://connect.garmin.com/modern/activity/11266426310

 

image05.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb