02-10-2021: Route Buissoniere vreemdgaand

Ik kreeg de buitenkans om na lange tijd weer eens de Route Buissoniere te fietsen. Ik kon me aansluiten bij een fietsgroepje, met een bekend klinkende naam TCE. Ze doen deze rit elk jaar op de eerste zondag van oktober. Gezien de belabberde weersvoorspelling voor zondag, dit jaar dus op zaterdag. Een goeie keus, perfect fietsweer, geen drop regen, en vooral s'middags zelfs de zon tussen de wolken door. We waren met vijf, allemaal zestig plussers, en zelfs een zeventig plusser. Ik voel me in goed gezelschap.

PS: TCE staat hier voor Team Chatteau d'Eau. Een hecht groepje van een man of zes, elke zondag startend vanuit de watertoren in Schimmert.

De route Buisseniere start vanuit Tilff, drie kwartier rijden vanuit Elsloo, vlakbij dus. Tot twintig jaar terug was dit ook voor onze eigen TCE een jaarlijks weerkerende tocht, op de eerste zaterdag van augustus. De laatste Route B was in 2002, bijna 20 jaar geleden, hier het verslag .. https://www.tourclub-elsloo.nl/info/meerdaagse-ritten-verslagen/boussonniere-2002

Ook nog belangrijk om te weten, buissoniere betekent 'spijbelen' of  'de snor drukken'. Later zal blijken dat ook vandaag deze rit z'n naam eer aan doet.

Nu de rit van vandaag, zoals gezegd met vijf mannen: Henk, Ger, Vicente, Karel en nog een Henk. Start vanuit het centrum van Tilff, en na 5 km langs de Ourthe gaan we links meteen omhoog het dal uit, de klim heet de Dolembreux, zo'n 3,5 km lang maar lekker geleidelijk om op te warmen. Er zijn zo'n 10 beklimmingen in de route, en ze volgen elkaar in de eerste 65 km snel op. Ieder pakt z'n eigen tempo, we wachten op elkaar. Wat opvalt is dat de voorste mannen (Henk & Henk) boven aan de klim H&H nog effe moeten recupereren, maar zodra het tweede groepje nadert, gaan deze meteen door, die hebben in de klim blijkbaar ook al aan herstel gedaan. Vicente klaagt dat ie te weinig heeft gefietst en z'n derailleur hapert door een tekort aan smeermiddelen of een teveel aan vuil. Dat moeten we eens onderzoeken .... later komt de aap uit de mouw. De koninginne-klim was de Bois de Franque Hé vanuit Le Trou eindigend bij een mooi kapelletje. Bij de pauze in Hamoir hadden we op 65 km al zo'n 1400 hoogtemeters. Koffie maar helaas geen vlaai bij het gemoedelijke Taverne Rive Gauche, langs de Ourthe. Voor vlaai plunderen we de lokale Boulangerie.

De tweede helft veel lange stukken vals plat, mooie soms zonnige uitzichten over het dal van de Ourthe. De laatste klim is in Esneux, in de aanloop glipt Vicente er tussen uit, en is in de klim niet meer te achterhalen. De leperd, een echte buissoniere, probeerde 'm nog bij de oren te pakken, maar ook dat lukte niet. Wie vandaag niet sterk is (of lijkt) moet slim zijn, de slimste gaat er met de bloemen vandoor, toch wel respect. Het vlakke stuk terug naar Tilff was buffel Ger snel uit zicht, als eerste in Tilff. Onze poging om nog een verdiend pilsje te pakken ... helaas ... wellicht is de horeca nog herstellende van de overstromingen in juli. Die pakken we thuis dan wel.

Afsluitend, een mooie rit, voor herhaling vatbaar: 120 km en 1860 hm.

De route: https://connect.garmin.com/modern/activity/7591900210

 

IMG_6835JPG.jpg  images.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb