05/07juli Vianden

Driedaagse weekend vanuit Vianden, hier het verslag, de routes, foto's en videootjes.
 

 

 

Afstand km

Hoogtemeters

Vrijdag 5 juli

Clervaux

110 km

1600 hm

Zaterdag 6 juli

Kastelen

135 km

2000 hm

Zondag 7 juli

Echternach

  80 km

  770 hm

 

 

325 km

4370 hm

 
 
De heenreis:
Om half acht verzamelen op het kerkplein voor een lang weekend Vianden. Vol verwachting, na een jaartje waarin de meerdaagse niet van de grond kwam, eindelijk weer samen op stap. Acht manschappen: Harrie V, Frans J, Martin, Joep, Thei, Wil, Huub en Henk en drie auto’s. Harrie heeft alles geregeld, kent de weg naar Vianden (vanwege twee Jean Nelissen classics), en straalt daadkracht uit dus we volgen hem gewillig. De Tomtom van Wil gaf al bij St Vith orders om rechtsaf naar Vianden te willen, Harrie rechtdoor ... oke volgen, de volgende afslag  .... Harrie rechtdoor weer volgen maar wel wat twijfel, en uiteindelijk na drie maal scheepsrecht en we gaan van de snelweg af. Via allerhande B-weggetjes, langs Neuerburg (waar in de jaren '90 de tourclub al eens geweest is), naar de Tomtom luisteren we al niet meer ..... en na een laatste smalle afdaling komen we precies om 10.00 uur aan in Vianden. Verwarring maar ook bewondering voor de terreinkennis van onze leidsman. Auto’s geparkeerd, kamertje uitzoeken en snel omkleden want we kwamen toch om te fietsen, nietwaar?
 
Ons verblijf dit weekend is “Auberge Aal Veinen”, blijkbaar vroeger een oude smidse. Veel donkere balken, leuke sfeer, mooie kamers, dit belooft nog wat. Ligt mooi aan een pitoresk omhooglopende waalse klinkerweg. Alleen jammer dat het een doorgaande weg is naar Diekirch en Clervaux, vanaf het krieken van de dag rammelende bussen en vrachtwagens. Ikzelf lag met Wil in een kamertje aan de achterzijde, de kleinste maar beste kamer bleek later. Eten en verzorging waren perfect in orde, een aanrader.

 
Eerste fietsdag, Clervaux.
Om kwart voor elf waren we er klaar voor, op weg naar Cleveaux, een rondje noordwestelijk van Vianden. De Garmins geladen en gestart. Effe wat twijfel welke richting te nemen, weg van de minste weerstand dus omlaag naar de Our en deze alsmaar volgend, lekker vlak en erg mooi. Na zo’n 50 km’ers voelen we dat het tijd is voor een pauze, zijn we zo gewend bij de club, de maag begint te rommelen. Maar in de kleine dorpjes loopt niet over van terrasjes, mogen niet te kieskeurig zijn, vlakbij een camping neergestreken. Kleine kaart hebben ze niet, de laatste drie tosties zonet vergeven aan de andere bezoekers, en hamburgers te veel van het goede, dus bleef het bij koffie en cola en bananen en repen werden onderling gedeeld. Een paar mooie lange klimmen, geleidelijk omhoog. Het peletonnetje valt dan uiteen in twee groepjes, vooraan Martin, Wil, Thei en Henk op tempo omhoog tot er maar eentje overblijft (steevast is dit Martin) op afstand gevolgd door de groep Hub, Joep, Frans en Harrie. Boven verzamelen en samen uit-samen thuis. Op een paar km’rs voor Vianden was de weg afgesloten en gedwongen tot een wegomleiding. En die ging omhoog, een klim uit de Jean Nelissen Classic, van Stolzenberg naar Putscheid, en werd steeds steiler tot wel zo’n 15%. De eerste dag zit er op en wordt afgesloten met een paar porties hersteldrank van het merk “Franciscaner”, ookm wel genoemd “ebenfalls” op het terras van het hotel. Een gelukzalige afsluiting van een mooie dag, na 110 km en 1600 hm.

Tweede fietsdag, kastelentocht.
Zaterdag, ontbijt om half negen en rond half tien op de fiets. Vandaag een rondje van 135 km langs een aantal kastelen ten zuiden van Vianden. We gaan tegen de klok in, de hoogte- (voor sommigen zwaarte-) punten zitten in het begin van de route. Vanuit Vianden meteen omhoog naar een soort stuwmeer, langs de Mont Saint Nicolas. Bij Esch sur Sure een korte pauze om de stuwdam te bewonderen. De tocht gaat glooiend verder en langzaam beginnen we en vooral Frans te verlangen naar iets hartigs. Dorpje na dorpje passeerde zonder teken van leven laat staan een terras. Geen fietsende pensionado’s met elektrische fiets, wat een verschil met NL. Uiteindelijk in Hobscheid voor iedereen een stokbroodje fromage en jambon. Voldaan weer bij hotel, weer aan de hersteldrank. Warme hap op een leuk terrasje aan de Our, als dessert een flinke ijs en al slenterend weer naar het hotel. Daar ons ontfermd om de laatste flessen “ebenfalls” Franciscaner. Ons prestatie: 135 km, 2000 hm.
Zondag, naar Echternach.
Dagje uitfietsen, langs de Our omlaag naar Echternach. Bij Reisdorf gaat het geleidelijk maar wel lang omhoog naar Beaufort, heet hier de Schaedbierg. effe verwarring over de te volgen route, Martin weet hier de weg, en brengt ons na de laatste flinke klim voor Beaufort tot bij de basiliek waar we een kaarsje willen opsteken. Nog tijd voor een terrasje, en weer retour naar Vianden via een omweg over Diekirch: 78 km, 770 hm bij 24,3 km/u. In het hotel tijd voor een laatste maaltijd, en met een voldaan gevoel terug naar Elsloo.

En hier de foto's:

 

En ten slotte de filmpjes:

Hier fietsen we nog ontspannen langs de Our.

De laatste meters van de eerste serieuze klim van het weekend.

Net voor terugkeer in Vianden was de weg afgesloten en moesten we bergop, effe samenkomen en uitpuffen.