17-06-2017: Lions sponsortocht

Elk jaar organiseert de Lions afdeling Beek-Geulmond een sponsor tocht waar geld wordt ingezameld voor een goed doel, dit jaar bestrijding van kanker. Net als de twee vorige jaren werden wij gevraagd om bij te springen, als begeleider van de fietsers, en we zijn de beroerdste niet, altijd tot hulp bereid, het zit in onze genen, in elk geval in die van de twee Fransen, Martin, Silvio, Francien, Joep, Wil en Henk. Onze rol is: twee man op kop, twee man achteraan om zicht te houden op de rijders achteraan, en via portofoon vragen om snelheid aan te passen. 

Er waren drie niveaugroepen, een erg snelle A, de serieuze B (100 km en 1500 hm) en de genieters en in C (80 km en 1150 hm). De B (Martin, Frans J, Wil, Silvio en Joep) en C groep (Francien, Frans T en Henk) werden aan onze zorgen toevertrouwd.

Elke groep omringd door een zwerm motards zodat we geen omkijken hadden naar stoplichten, verkeer van rechts, tegenliggers. En ook wel handig, geen Garmin nodig, de motards wijzen de weg, voor de C groep was dit Rene, geweldig. Verder natuurlijk een bezemwagen, materiaalwagen (met oud lid Wiel van de Frusj), EHBO en Lions volgwagen (met daarin ook oud lid Cyriel). Voor de onderlinge communicatie kregen we een portofoons met oortje, begint al een beetje op de Tour de France te lijken. En het letterlijke hoogtepunt, voor de herkenbaarheid van de TCE begeleiders, een heuse helmovertrek in gele signaalkleur. Erg effectief, van verre zijn de kop- en staartrijders herkenbaar. Maar elk voordeel heeft ook een nadeel, de muts was ook soort windstopper, dus al te gauw te warm, onder een felgele muts een felrode kop, al snel gingen de mutsen er aan. Volgend jaar misschien een strikje of vlaggetje op de helm.

De rit doorkruist Limburg, start bij vd Valk in Maastricht, onderlangs via Bemelerberg, Grote Flap en Gemmenich naar de vd Valk in Vaals, voor de C-groep. De A en B groep kregen extra km's en hm's voor de kiezen. Terug stuk lichter, over de Camerig, Schweiberg en Reymerstok.

Alle begin is weer spannend, het juiste tempo zoeken, inspelen op de motards, de portofoons uitproberen, de eerste klimmetjes van de Bemelerberg, naar Cadier en Keer om de niveauverschillen in de groep te proeven. Ook vallen er mensen terug naar C van de eerder gestarte A en B groep. Hier komen de portofoons erg van pas om contact te houden met de staartgroep.

Hoe ging het? Een persoon ging onderuit in scherpe bocht onderaan afdaling vanaf Bie d'r Matthieu naar Eckelrade, rem begaf het, materiaal duidelijk niet in orde. Bleef beperkt tot schaafschade, kapotte fiets en deuk in het ego. Hoorde ook van een boze chauffeur van een vuilniswagen die door de motards naar de zijkant van de weg was gedirigeerd, werd gesmoord door een paar aangesnelde stoere motards. Het weer zat erg mee, rond de 20 graden, droog.

Ze zeggen wel eens "de liefde van de man gaat door de maag". De catering was geweldig, broodjes, vlaai, koffie aan de start. Copieuze lunch in Vaals in een luxe omgeving. Geweldige verzorging door vd Valk.

Stipt op de geplande 16.00 uur arriveren we weer in Maastricht. Natje en droogje en huldigingen van de mooiste, snelste, braafste, dikste deelnemers. Schalen met bitterballen, nog meer bitterballen, andere ballen, we slaan het warme eten vanavond over. En natuurlijk, daar ging het om, uitreiking van een nog blanco cheque voor het goede doel van dit jaar.

En speciaal dank natuurlijk voor onze geweldige TCE begeleiders!! Hoop dat we volgend jaar weer met een mooie groep paraat zijn. Niet dringen.

Voor de statistiek (excl. 2x15 km heen - en - terug vanuit Elsloo.:

A groep: 115 km en 1800 hm

B groep: 100 km en 1500 hm

C groep: 80 km en 1150 hm

voorwaar geen kattepis.

 

Hieronder foto van onze muts. De groepsfoto volgt nog.

Reflectiehoes helm