24 december: Kerstrit naar Visé

Zaterdag, de dag voor de kerst. Normaliter is de dag voor kerst ingeruimd voor winkelen, stofzuigen, de stoep vegen, soep trekken, het kerstkonijn villen en nog meer van deze leuke karweitjes. Maar voor degenen die dat allemaal al gefikst hebben, de kans voor nog een fietstochtje.

Daarom benieuwd naar de opkomst, met vijf aan de kerk. Toos was de helm vergeten, en in de haast de verkeerde fiets uit de garage gepakt. Ze wenst ons nog een mooie rit toe en fijne dagen. Ben koos ervoor om een eigen route te maken. De drie overigen, Ruud - Sjraar en Henk, gaan naar Visé omdat de stevige wind uit die hoek komt.

De heenweg langs de kanaal waar de wind vrij spel heeft, gaat niet zonder moeite. We kiezen soms als vanzelf voor een waaier formatie, dan weer in een punt naar achteren, dan weer eens met elastiek. De weg trekt zich lang, maar plots zijn we in Visé, en stallen de fiets bij het bekende café. De waardin had zich een kersthoedje opgezet, de waard in een gilleke, feestelijk. En wat houd ons bezig? De kerstmaaltijd, koken voor mannen, hoe een konijn soldaat te maken (we vragen het aan Chris), oesters, pappardelle met paddestoelen, Jamie Oliver, de tijd vliegt.

Terugweg met variatie, in Visé meteen omhoog door een troosteloze buitenwijk, overgaand in plateau en afdalend naar dal van de Berwinne tot we in Bombaye de weg oversteken naar Warsage met een uitbundige kerstboom, zie foto. De tijd staat hier stil. In NL richting Eijsden, achter de Zinkwitfabriek door - achterlangs naar Oost Maarland, Gronsveld via het vergeten weggetje langs het spoor van Wiel de Kusj. En als toetje nog een vergeten weg, van ons aller Ton Stijfs, over terrein van St. Jozefstichting een smal verborgen holle weg die uitkomt bij de rotonde van Cadier en Keer. Uiteindelijk arriveren we in Elsloo, na 86 km en 460 hm.

 

IMG_0260.jpg