Partij maar nu via Dennen- en Goudsberg

Maandagrit, graad of vijf, betrokken vochtige lucht, mistig. Wat afmeldingen, met drie man aan de meet: Hub, Mart en Henk. Een stemmig doel zou zijn geweest, de kerststalletjes langs het tussendoor weggetje tussen Gemmenich en Moresnet. "Zou", want geen ons bekende pauzeplaats bij Gemmenich. Hub stelde voor een rondje Zuid Limburg, langs niet vaak door TCE bereden hellingen. We volgen in het spoor van Hub.

En dat spoor gaat achterlangs en mistig naar Geulle, over de brug bij de Dikke Stein. Laatste weken is een een parallel oversteek aangelegd, niet voor fietsers maar voor dassen. Een dikke zwarte kunststof buis aan de zijkant van de brug vastgemaakt, met aan weerskanten een mooie ingang voor onze scharrelende vriend. Uit het peloton rees nog twijfel, gaan die beestjes echt door die lange donkere onbekende pijp? Henk meld geruststellend; dassen houden van donkere holen en gangen, de praktijk leert dat in mum van tijd de nieuwe doorgang ontdekt en gebruik gaat worden.

In Geulle via Brommelen mooi naar Bunde, moeizaam omhoog de Dennenberg op en daarna valt Waterval wel mee. De mist wordt langzaamaan verdrongen door de zon, mooie winterplaatjes, wil je niet missen. Her en der genieten we in voorbijgaan van de kerststalletjes; het veiligheidsgevoel van de buurt is duidelijk zichtbaar, soms is de stal met betongaas 'beschermd' tegen echte of fictieve vandalen. Ter hoogte van Klein Genhout, bij Arensgenhout, wordt de rust wordt doorbroken, het clip-on-achterlichtje van Henk was losgeraakt en met veel kabaal op het asfalt uiteengespat. De brokstukken bijeengeraapt, gelukkig geen schade aan het lichtje, maar wel aan het vertrouwen in de clip-on. Dalen stukje af naar V'burg, en voor het tunneltje links op naar Walem, de Goudsberg, met het venijn in de staart. In grote stappen naar de pauze, via Ubachsberg, Zumpelveld en Nijswiller belanden we in Partij.

Vroeger kon je daar een kanon afschieten, maar met de nieuwe uitbaters begint het aardig druk te worden. Bij binnenkomst was de teek deels bezet, onder de koffie er kwam nog een Arriva-man binnen in zijn nog splinternieuwe niet gehavende en propere tenue, en de bij Ruud bekende oudere struise dame met looprekje. Het gesprek ging van het belang van verenigingsleven en basisschool voor de kleine kern, leuk muziekmaken en rikken - misère - bridgen. Goedgemutst pakken we de thuisreis op, normaalroute over V'burg - Meersseen en U'straten, om na 75 kilo en 600 hoogtemeters weer in Elsloo te belanden. Voor routeleider Hub is het dan nog niet gedaan, tegen de tijd dat wij al onder de douche staan zit Hub nog op de fiets op weg naar zijn thuisbasis Brunssum. Hub, bedankt voor de mooie route.

kerststal.jpg  Afbeeldingsresultaat voor achterlichtje fiets