Zaterdag 17 december, donkere dag, een beetje mist en wat motregen, weinig wind, 2 a 5 graden. Vandaag stond Banneux op het programma, onze najaarsrit. Naast het Leudal en de Driedaagse is dit een belangrijke fietstocht voor de club. Aan de start Hub, Chris, Pé, Frans T, Frans J, René, Kees en Louwrens. Met een beetje goed weer vertrokken we naar Banneux, via de oude Molenweg, via Mesh en Warsage naar Blegny. Kees draaide daar om, de rest ging gewoon door naar Banneux. De laatste klim naar Banneux was voor mij (Louwrens) best zwaar, ik wilde me ook sparen voor de terugweg. Sorry maten voor het wachten boven. Kaarsje opsteken en het café in om de voeten te warmen, althans sommigen van ons.

Op terugweg was het donker (of kwam het door mijn bril met donkere glazen), en tegen het natte aan. De kortste weg naar Herve en vanaf Battice de lange afdaling naar Withuis. Onderweg vond Pé nog een bril maar die bleek van Chris te zijn, was uit achterzak gegleden. Het was vandaag best lastig met bril te fietsen, veel droog maken. Met hoog tempo naar huis, een paar van ons hadden lampjes op de fiets en dat was vandaag eigenlijk pure noodzaak. Om half 10 vertrokken en kwart over vier in Elsloo, terwijl Hub nog naar Brunssum moest in het donker.

Het blijft een mooie tocht naar Banneux, ook een uitdagende, 1200 hoogtemeters, en 125 km qua afstand. Hub bedankt voor de rit en de collega's, bedankt dat ik met jullie mee mocht fietsen en jullie geduld onderweg. Een geslaagde najaarsrit, een waardevolle en mooie traditie. Jammer dat we een paar leden met griep hadden die niet mee konden, snel beterschap.

 

Bijdrage van Frans Janssen: Wél kaarsen, geen vlaai!

Om veiligheidsredenen gekozen voor 17 december 2016 voor de jaarlijkse Banneux-bedevaartsrit. Als het weer bar en boos zou zijn, kon altijd nog worden uitgeweken naar de week vóór Kerst. Dit bleek niet nodig.

Zaterdag-ochtend was droog, met 5 graden en een schamel zonnetje. Genoeg redenen om richting de bekende bedevaartsplaats te koersen met 8 personen: Pé, René, Louwrens, Kees, Hub, de beide Frans-en, en Chris.

Hub en Chris op kop. Hub, onze bekende en vertrouwde gids fietst deze route inmiddels bij wijze van spreken met de ogen dicht. Om niet teveel tekst te besteden aan de heen- en terugroute: deze was exact gelijk aan die van het vorig jaar. Nauwelijks op weg kwam Francine ons nog even “uitzwaaien”. Ze was op weg naar haar fietsvriendin. De heenreis met het nodige klimwerk. De terugreis uiteraard veel bergaf. Tijdens de heenreis was het weer ons gunstig gezind. Droog wegdek, niet te koud en nauwelijks wind, dus vrij voorspoedig stond eenieder met 1 of 2 (sommigen met meer dan 2) kaarsen voor de kaarsenbranders in Banneux. Voor degenen  met meer dan 2 kaarsen was deze tocht wellicht een heel bijzondere.

Banneux blijft voor vele bezoekers toch een serene en devote plek om zich even te bezinnen! Vervolgens op naar een van de restaurantjes voor warme koffie/thee en uiteraard de welverdiende vlaai. Wat blijkt …. geen vlaai !! Wat een domper!!

Kom je speciaal voor een lekker stukje vlaai en dan is die er niet! Gelukkig had iedereen iets te eten bij zich. De weg terug verliep vlot maar alras begon het zachtjes te miezeren en werd het steeds mistiger om ons heen. Voordat je het in de gaten had, was je toch redelijk doorweekt. Reden om de snelheid iets te verhogen en netjes achter elkaar in een snelle ganzenpas richting Withuis te koersen. Onderweg wist de oplettende Pé nog even de bril van Chris, die net van tevoren uit zijn achterzak was gevallen, op te rapen. Dankjewel!!

Moe en voldaan rond 16.00 uur weer terug in Elsloo na 125 km op de teller te hebben gezet. Met een gemiddelde van ca. 21 km en ca. 1200 hoogtemeters.

 

de garmin link: https://connect.garmin.com/modern/activity/1486679820#.WFWBk3HP70A.email

Banneux.jpg