17-07-2016: Banneux

Een lange zondag-rit, de eerste van dit jaar, zijn daarom benieuwd hoe het bevalt. Aan de start met 8 man, valt niet tegen. Rene, Patrick, Martin, Silvio, Wil, Frans J, Harrie en Henk. Martin en Silvio moeten eerder thuis zijn, zullen bij Withuis keren, Harrie heeft nog te weinig kilometers en bekijkt hoe gaat gaat.

Het eerste obstakel is het steile hupje en de keienstrook naar de kerk van Dalhem. Achter Blegny/Bolland gaan we naar Melen, en van daaruit redelijk rechtdoor via Micheroux, Soumagne en Olne dalen we eendrachtig af naar Nessonvaux. We pakken een variant op de bekende beklimming, via Fraipont onder spoor door, erg veel "rue degradee" en huisjes "degradee" en dan plotseling een flink stuk tegen 15% omhoog tot in het gehucht Trasenster waar we inpikken halverwege in de normale klim. In Banneux meteen door naar het kapelletje, een kaarsje opsteken voor degenen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een momentje mijmeren, een paar Duitse pelgrimvaarders speelden met tuba een stemmig stuk. We rukken ons los en op zoek naar koffie en vlaai. Onze gedachten gaan naar de tour, naar Alaphilippe die door een windvlaag met fiets en al tegen een rotswand werk geblazen. Dit zal ons niet gebeuren vandaag. We zijn in Banneux, plaats van wonderen en wat erop lijkt, zoals soms toeval: het tafeltje naast ons wordt ingenomen door een ouder echtpaar uit Catsop.

Terug via Soiron, St Jose en snelle afdaling vanaf Battice. Frans nam resoluut de kop, en we vliegen omlaag. Bij Mortroux is de pret over, het gaat vervelend omhoog en nu neemt Patrick de kop en houd een lekker tempo tot we terug zijn in Elsloo, tegen twee uur, na 123 km, 1260 de hoogte in bij gem 26,5 km per uur.

  IMG_2148-1.jpg