13-03-2016: Banholt via Bergenhuizen

Zondagmorgen, zonnig na nachtvorst, temp zo'n 3 graden en een harde koude noord-oosten wind. Gelukkig zorgt het zonnetje voor lentesfeer en aangename warmte. Drukte aan de start met 11 leden: Martin, Koen en Francien, de twee Fransen, Piet, Ger, Harrie, Wil, Richard en Henk.

De eerste rit uit het routeprogramma van dit jaar, naar ....... Banholt, de variant via Bergenhuizen. We gaan via de standaard-route naar Partij en Gulpen, steken door naar Pesaken, aan het einde op splitsing  rechts richting Euverem en meteen in de bocht links de  de Groenendalsbergweg in, of liever op. Hier haakt Richard af, nog te weinig meters in de benen, volgende week weer een stapje verder. Veel fietsgroepen op de weg. Nog geen blote benen maar dat is een kwestie van weken. Aardige klim, gemiddeld bijna 9% en aan einde de bocht om het laatste stuk naar 12 %. In de overlevering van de tourclub iconen Leurke en Wiel kreeg deze klim de naam "Pontius Pilatus" mee ...... De mensen kijken me dan vragend aan, wat een vreemde naam, je vraagt je af waar deze klim die bijbelse naam aan verdiend heeft. Ik heb het opgezocht natuurlijk. Wikipedia leert dat de volgende tekst werd gelezen in de heilige mis "die onder Pontius Pilatus geleden heeft". Ik kan me dit nog wel herinneren. En dit verklaart veel ..... voor de mensen die de klim met de nodige pijn en moeite hebben bedwongen. 

Boven aangekomen, bij de tuinderij, ligt een hop-boomgaard van Gulpener. De hop is tegenwoordig goud waard, is schaars, de krant kopte vorige week "de hop is op". We volgen het fietspaadje bovenlangs Reijmerstok, met de mooie naam "Oude Luikerweg" (hier liep vroeger de postkoetsweg vanuit Luik en de Voerstreek naar Gulpen waar die aansloot op de weg van Maastricht naar Aken (ook weer van Google). Genoeg historie. Via Bergenhuizen, met links in het dal Noorbeek, naar Mheerderlintje en pauze in Banholt. We zijn de eersten, en nemen de lange tafel in bezit. Kort daarna invasie van een groepje van amateur niveau. De vesten en shirtjes gaan uit, blote basten zonder grammetje vet, Martin krijgt een handschoen toegeworpen van een bekende, vroeger een uitdaging voor een duel, nu een vriendschappelijke ontmoeting. Pauzepraat ...  Veluwerit in Juni, ......... noteer maar alvast het weekend van 11-12 juni. Jarige Wil tracteert, en wordt verrast met een luid gezongen 'lang zal ie leven'.

Retour Elsloo via Margraten en bij Vilt de Rijksweg af tot voor Maastricht en over Meerssen en Ulestraten. Voorbij Lampenpaleis komt ons nog Fred tegemoet. Een mooie en zonnige rit, 67 km bij 26,6 gemiddeld en ruim 600 hoogtemeters overwonnen.

Attentie: volgende week een langere vlakke rit, naar Odilienberg

 1