10-12-2016: Blegny

Vandaag een droge dag met een temperatuur van zo'n graad of acht, maar wel met een stevige zuid-westenwind. Dus goed weer om lekker te fietsen. Dat dachten ook de 11 andere liefhebbers die aan de start waren verschenen. Ben en Jan O. van de C-groep hadden Partij als pauzebestemming gekozen. Hub, Pe, Mart, Lei, Cees, Wim, Sjra, Ger en Chris wilden de rit die vorige week wegens kou en mist niet was doorgegaan vandaag rijden. Dus Blegny werd de bestemming. Even een stukje door Elsloo en via Catsop en het vals plat door de velden naar Geulle reden we over Moorveld en Kasen naar de "top"
van de Kruisberg. Lekker omlaag en beneden bij de rotonde even goed uitkijken, oversteken en langs de Wok en verder door Rothem reden we naar het begin van het fietspad naar Mesch. Dit fietspad zouden we echter niet afrijden want Hub had een andere route in gedachte. Voor de molen in Gronsveld een smal pad naar rechts, de grote weg over en meteen links het fietspad op. Via Oost-Maarland, Mariadorp bereikten we in Eijsden de Rijksweg en in Withuis staken we de grens naar België over. Hub vertelde dat dit de oude route was die vaak gereden werd als de TCE naar de Voerstreek ging, voordat het fietspad naar Mesch gereed was. Sjra had inmiddels de groep verlaten wegens slechte benen en had besloten om te keren en zijn weg huiswaarts te zoeken. De Rijksweg bleven we een stuk volgen en die bleef maar omhoog lopen, langs Berneau en met de wind op kop voel je dat wel. Boven aan de klim bij Bombaye sloegen we rechtsaf richting Dalhem. Wim besloot hier om eveneens alleen verder te rijden wegens gebrek aan klim-kilometers in de benen en draaide rechtsaf richting Visé om zo naar huis te rijden. Hopelijk zijn Sjra en Wim goed thuis gekomen. Na een prettige afdaling kwamen we in Dalhem en sloegen we linksaf om langs Feneur naar St. Remy te gaan. Hier linksaf langs de natuursteenhandel die aan de straat grafstenen te koop aanbiedt reden we richting Blegny. Deze weg rijden we vaker maar dan in omgekeerde richting. De weg die zo lekker omlaag gaat als we koffie hebben gedronken in Blegny rijden we nu omhoog. Een lange klim en de koffie is dan ook verdiend. Bij het gebruikelijke cafeetje wordt gestopt om te pauzeren. De warmte komt je tegemoet bij binnenkomst en al snel zijn helmen, mutsen, jassen e.d. uitgetrokken en we nemen plaats in de trein. Tenminste zo ervaar ik het altijd, omdat je niet met zijn allen bij elkaar kan zitten maar een van de afzonderlijke tafels moet nemen, waaraan maar vier personen kunnen zitten, en die in een lange rij aan de linkerkant van de zaak staan.
Koffie en cola besteld en de meegebrachte boterhammen worden verorberd. Ter sprake komt het doorsporten tot op oudere leeftijd en of dat goed is voor de gezondheid. Pe had dat besproken met een bevriend huisarts en die had bevestigd dat wij met de fietsclub heel goed bezig zijn. Dat brengt ons op de gevorderde leeftijd van Cees en hij merkt op dat zijn klimmers-benen eigenlijk niet meer zo goed zijn als hij zelf zou willen. "Als jullie ook blijven fietsen tot je 80ste zullen jullie dat zelf ook gaan ervaren" zegt hij. Cees hoopt in januari zijn 80e verjaardag te vieren en wij vinden dat hij nog heel goed fietst. Vooral bergaf en ook op het vlakke gaat het uitstekend en als het dan bergop wat minder gaat, dan is dat niet erg. We wachten wel even. De verbouwing van Pe komt nog ter sprake, die is voorspoedig verlopen, alleen zijn er soms wat verschillen tussen wat technisch mogelijk is en wat niet technische mensen uitgekozen hebben en graag uitgevoerd willen hebben. Wat aan de andere tafel is besproken heb ik niet meegekregen en kan ik dus niet vermelden.
Tijd om te betalen en de rit wordt hervat. Bij de rotonde naar rechts en we rijden eerst bergaf en dan stijgen we richting Mortier. We blijven deze weg volgen en komen na een flinke klim in Julemont. Boven aan hoor ik iemand Sju..Sju.. roepen, ik dacht dat hij wilde beginnen te vloeken, maar hij moest op adem komen om Julemont te kunnen zeggen. Na nog wat dalen en klimmen komen we uiteindelijk bij de Abdij van Val Dieu. Eerst zijn we de zeer slechte weg met twee haarspeldbochten afgedaald, die moet toch hoognodig eens verbeterd worden. We steken de weg over om langs de Abdij de weg omhoog richting Aubel te nemen. In een strak tempo wordt omhoog gefietst en Cees besluit om te keren en een minder heuvelachtig traject te kiezen om naar huis te rijden. We hopen dat ook hij goed thuis is gekomen. In Aubel eens niet de klim langs het slachthuis, maar we rijden de iets noordelijk gelegen weg omhoog. Een iets langere klim. We rijden vervolgens via de grote weg naar de gensovergang de Planck. Deze weg loopt af en je kunt lekker snelheid maken en met een vaartje rijden we langs Hoogcruts, Terlinden en Reijmerstok om via Termaar naar Margraten te rijden. Door Ijzeren en Sibbe nemen we de afdaling van de Sibbergrubbe om zo in Valkenburg te komen. Het is een drukte van belang. Bij de kabelbaan staan de mensen in de rij om door de lucht een ritje naar de Wilhelminatoren te maken of de de activiteiten in de Wilhelminagroeve te bezoeken. Het is een gouden greep, die kerstmarkten in de grotten van Valkenburg. Het trekt hordes toeristen naar het Geulstadje. Wij gaan echter niet naar de Kerstmarkt, wij gaan via de Stoepert en Schimmert naar de kruising bij Genhout. Daar nemen de overgebleven rijders, Pe, Mart, Lei en Ger afscheid, om via Genhout en Beek huiswaarts te gaan. Hub en Chris rechtdoor naar Spaubeek en daar scheiden ook hun wegen. Hub bedankt voor weer een fijne fiets-zaterdag, waarbij we 92 km hebben afgelegd en 742 meter hebben geklommen. Een gemiddelde van 23,2 kilometer per uur hebben we daarbij gehaald.