09-05-2016: Selfkant dorpjes -> U-Palenberg

Alweer een zonovergoten dag voor de boeg, dit trekt een mooi groepje naar het kerkplein: Hub, Ruud, Erna, Pe, Lei, Chris T en Henk. Altijd weer benieuwd wat Hub in petto heeft. Het wordt Ubach Palenberg, iedereen stemt in. Niet dat we weten via welke route,maar dat is bij Hub altijd in orde, altijd weer in voor verrassende plekjes en weggetjes. We laten ons verassen.

De rollen zijn snel verdeeld, en zullen niet veranderen: Hub en Pe op kop, Chris en Henk houden een oogje in het zeil aan de staart. De route was prachtig, voor mij grotendeels onbekend, zo zal blijken.

Allereerst, de mens is geneigd om van nature steeds dezelfde routes te kiezen om van A maar B te komen. Dit gaat niet op voor Hub, van Sweikhuizen naar de Windraak, Hub schudde vandaag weer een nieuwe variant uit zijn mouw. Kijk maar op het kaartje. Vervolgens duiken we ter hoogte van Doenrade de Selfkant in. Men probeert ons meteen in verwarring te brengen, een wegomlegging voor Hillensberg, we klimmen naar het hoge plateau, maar belanden toch in Susterseel. En dan begint de zwerftocht door de Selfkant. Veel mij onbekende plaatsnamen, een eentje wel erg valt op, Hochheid. Steeds weer die forse wind. We volgen riviertje de Worm, waarlangs we via Geilenkirchen in Ubach Palenberg belanden. De pauzeplek is effe zoeken, op ene terras geen plek voor de fiets, verderop geen koffie, uiteindelijk op vertrouwde adres aanbeland, op het houten bordesje in de winkelstraat, bij  konditorei Ralph Mertens. Koffie hebben we verdiend, de keuze uit een Kännchen Kaffee, een große Kaffee, een normale Kaffee. Chris trekt een serieus gezicht en vaagt naar een großes Kännchen, neen dus. Maakt niet uit, verhoogt de stemming. Onderwerpen genoeg: Dumoulin in het roze, Apeldoorn in het roze, Tjalingii in het blauw (bergtrui), PSV kampioen, Hub op de fiets naar Culemborg.

De terugweg wordt democratisch besloten, voor een paar van ons weer eens anders dan anders. Mooi door bosachtig buitengebied, onbekende doorsteek door Herzogenrath, een forse klim bij Rolduc, groen stukje Kerkrade en Heerlen, kriskras door de Beitel, Imstenrade, Terworm en via Nuth-Terstraten terug naar Elsloo.

Een erg mooie rit, dank aan de routeleider en collega's. Statistiek: op de teller 99 km maar het voelt als 100, ruim 700 hoogte meters.

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb