08-05-2016: Vitchen-Grote Flap-Gemmenich

Een zonovergoten dag, er op uit met de fiets dus. Maar ook moederdag, niet te laat maken dus, anders verspelen we de voor onze liefhebberij  broodnodige pluspunten.

De volgende manschappen aan de start: Silvio, Martin, Rene, Ger, de twee Fransen, Richard en Henk. Ger en de ene Frans hadden hun pluspunten verzilverd, ofwel zichzelf een kado gedaan, via een nieuwe fiets. Blitse kleuren en frame rondingen, ofwel Italiaans design.

De geplande route gaat naar Gravenvoeren, waar meteen na het dorp linksaf gaan, de weg met de mooie naam Vitchen. Dit is, wordt, een klim. Na een korte aanloop ploeteren we ons door de slingerende holle weg omhoog. Soms denk je na een bocht er te zijn, en dan doemt er verdorie nog weer een slinger op, ons pelotonnetje wordt uit elkaar getrokken, ieder voor zich. De naam van de weg verandert in Schophemmerhei en bovenop het vlakke stuk in Kattenroth. Via Ulvend en de Plank naar Teuven voor de volgende gang, de "Rue de Beusdael", bij het fietsersvolkje beter bekend als de Grote Flap. Ouwerwets aftands Voers wegdek, de binnenkant van eerste bocht is opgelapt met een halve aanhanger beton. Hier kun je beter op gaan dan af. Onze troef voor de vlakke stukken, Richard, komt als laatste boven en trekt meteen vol door. Tegen de tijd dat de rest weer op de fiets zit, heeft hij een fikse voorsprong genomen en komt als bijna eerste boven op het valse stuk langs het kasteel omhoog naar Sippenaken. De volgende uitdaging ligt bij Gemmenich: achterom het drielandenpunt omhoog ? Maar dan zijn we rijkelijk laat terug, kost ons pluspunten, knoop doorgehakt en omhoog naar de grensovergang, omlaag naar  rotonde Vaals en naar Wittem voor de koffie. Met tussenstop bij Lemiers, lekke tub Silvio, en Richard vooruit gestuurd om alvast een tafel te reserveren op de pauzeplaats.

Het duurt effe voordat iedereen aan tafel is, eerst de nieuwe fietsen aan de ketting en in het zicht. Silvio als kersverse opa trakteert op een smakelijk inkijkje wat hem overkomen is en op koffie danwel cola. Ook het klimweekend Grossglockner, hoeveel en wie. Er komt een goede tip van de mannen die de Ventoux gedaan hebben toen met Fredje: gedoseerd x-keer de Slingerberg op steeds onder het 'omslagpunt'. Jullie horen nog van ons. De klok tikt door en snel weer op de fiets en vlot naar huis, mooi voor half een passeren we het bordje "Elsloo".

Voor de statistiek: 86 km, 770 hoogte en 26,0 snel.

En voor de misschien meelezende moeders en partners: een fijne dag gewenst, en laat je lekker verwennen.

Volgende week gaan we naar Kelmis.