05-03-2016: Partij en Brunssum

Zaterdag. Lezers van dit verslag en leden van onze Tourclub Elsloo, niet schrikken. De titel van dit stuk geeft niet aan dat er een tweespalt in onze vereniging is of dat men elkaar laat staan onderweg en in twee partijen is gaan fietsen. Gelukkig niet, maar in goed overleg hebben een viertal sterke benen nog wat extra kilometers gemaakt nadat ze zich ervan overtuigd hadden dat ook de anderen veilig thuis konden komen. En dat betekent tevens dat er een dubbel verslag gemaakt wordt: over de eerste 64 km. aangevuld met nog eens 30 km. door de twee sterken, Hub en Henk.

Samen met Ruud en Wim trotseerden zij de weersvoorspelling met winterse buien. Die hingen steeds dreigend boven ons en deden ons besluiten om niet te ver van huis te gaan. Partij zou de pauzeplek worden. De aanloop ernaar toe ? Geverik, achterlangs vliegveld, Kruisberg af, Bemelerberg, Klein en Groot Welsden, Margraten, Scheulder, bovenlangs Ingber, afdalend naar Gulpen, Wijlre, Wittem en Partij. Terug via de bekende, vlakke route waarin De Stoepert het enige obstakel is. Via Schimmert bereikten we Genhout, schuin rechts, en bij de manege bovenop Hobbelrade, waar Ruud en Wim afscheid namen van Henk, die heel sociaal Hub naar Brunssum begeleidde en solo terugkwam. Toen ik Henk later belde zei hij: “Hub kan toch niet met 60/70 km. thuiskomen” Maar hoe zit dat dan met jou, Henk? Het zij je gegund.

Wat heeft ons kwartet onderweg gezien, meegemaakt? Niet al te veel fietsers. Toch rekening houdend met de winterse neerslag? Een grote groep van de Maasvallei, met wat bekende gezichten. Na Bemelen een aantal zeer mooie Limburgse holle wegen, die er ondanks de regen van de laatste dagen goed bijlagen. Wat zijn we hier toch rijk bedeeld met deze schitterende omgeving. En voor Henk natuurlijk weer een zestal zilverreigers, die scherp afstaken tegen de donkerbruine omgeploegde akker. Hij kan er lyrisch van worden ! Ondanks het sombere weer waren de wandelaars die we inhaalden en/of tegenkwamen heel vriendelijk. Overigens waren wij dat ook. Naast de hoogtemeters van de Bemelerberg sprokkel je in deze omgeving ongemerkt er nog heel wat bij. Dat ongemerkte geldt echter niet voor de benen en de ademhaling. het begint beetje bij beetje meer te druppelen, en besluiten het weer af te wachten met een kopje koffie. Zoals altijd worden we bij De Remise in Partij hartelijk welkom geheten. Henk en Wim kunnen de eigengemaakte zwarte pruimenvlaai niet laten staan. De eerstgenoemde trakteerde op koffie t.g.v. zijn trouwdag. Ruud vertelde over zijn loopbaan van techneut in het bedrijfsleven tot werken in de zorg. Een verrassende switch. De andere twee verhaalden over hun werk met asielzoekers en het geven van bijlessen aan pubers. De terugweg begon, gelukkig weer droog,  met een lekke band van Henk, die echter snel en professioneel verholpen werd. Een CO2-patroon is toch wat anders dan een handpompje. De terugweg is hierboven reeds beschreven. Dat alles zit in 64 km., 425 hm. en 22,5 gemiddeld.

En nu de volgende 30 km van Hub en Henk. Hub woont in Brunssum, en legt elke tocht 2 keer zo'n 17 km extra af op-en-neer naar Elsloo. Dit gaat voor ons buiten beeld, en vragen ons dan af hoe dat gaat, op z'n dooie akkertje? Ik besluit om Hub te begeleiden terug naar huis, en krijg zo kans om dit van nabij mee te maken. En Hub wil het me naar de zin maken, te beginnen met het klimmetje door Sweikhuizen, hij vraagt me om het rustig aan te doen, maar wat is rustig? Ik moet alle zeilen bijzetten om het achterwiel van Hub te houden, gelukkig heb ik m'n hartslagmeter niet om anders schat ik 180 slagen. In Oirsbeek en naar Doenrade nog twee van dit soort hartslag kadootjes. Het toerental van m'n molentje schiet tekort om vlot omhoog te komen, dus .... toch vaker 'op de macht' oefenen. Flink doortrappend naar Merkelbeek, Amstenrade en weer Merkelbeek uit een andere hoek, langs de mooie Clemenskerk, en richting Schinveld bij brandweerkazerne. Hier ging Hub verder huiswaarts. Ik ga via de holle Grachtweg weer naar .... Merkelbeek en via-via naar Elsloo. Om 15.00 uur na 93 km en 800 hm en droog weer thuis.

Hieronder een paar foto's van het mooie Clemenskerkje in oud-Merkelbeek, een bezoekje zeker waard.

En voor de Maandag fietsers: komende maandag naar Vise is het plan.

   _d3s6261_gb_clemenskerk_102014_2784

... De thuisblijvers hebben weer eens ongelijk.

Maak een Gratis Website met JouwWeb