04-07-2016: Partij met een natje en droogje

Maandag. Eindelijk zouden we verlost worden van de intense buien die ons verplichtten om de fiets op stal te laten of eerder huiswaarts te keren als je toch waagde om een ritje te maken. De maandag zou tot ruim in de middag droog verlopen. Niet iedereen vertrouwde dit en dat bleek al gauw toen het aantal fietsers op een hand te tellen was, vijf: Hub, Ruud, Lei, Wim en Theo. De laatste gaf aan om mee te rijden en te kijken tot hoever hij zou meekunnen. In Klimmen zocht Theo verder zijn eigen route. Overigens kregen we deze dag te horen dat er een nieuwe groep in de Toerclub Elsloo was ontstaan. Naast de bekende A, B en C-groep moeten we nog rekening gaan houden met een vierde groep, de D/B-Groep. Omdat wij daar pas tijdens de pauze in Partij van hoorden, moeten de lezers/leden van onze Club ook maar even geduld hebben alvorens dit raadsel op te lossen. Laten we eerst maar eens gaan fietsen.

Hub stelde voor om via wat klimwerk naar de pauzeplek te rijden. Zijn motivatie was: ”Als je heuveltraining doet, dan word je ook sterker om de lange en vlakke kilometers aan te kunnen. Dit met het oog op de Driedaagse in augustus. En als het weer beter en droger wordt maken we een paar lange tochten van te voren en dan moet die uitdaging gaan lukken.”

Welke klimmetjes kregen we voorgeschoteld? Waterval, Grijzegrubben, Wijnandsrade, Klimmen, Kunrade, Ransdaal, Ubachsberg, Simpelveld en een van de steile klims naar Elkenrade. Een prachtige route met weer vele binnendoorweggetjes. Wolken hingen boven ons maar lagen zo ver uit elkaar dat zelfs de zon kans had om onze schaduwen op de weg te toveren. Maar in de buurt van Baneheide trok de lucht dicht en zagen we de kerk van Vijlen en het Drielandenpunt gehuld in een grijze deken. En omdat de wind onze kant opwaaide voorspelde dit niet veel goeds. Een tandje werd erbij gezet, maar in Wahlwiller begonnen de eerst druppels te vallen.

Gelukkig konden we Partij redelijk droog bereiken en omdat de temperatuur best aangenaam was kregen we een plek onder een brede parasol. Daar werden we bediend door de dochter van de nieuwe eigenaar. Onze sponsor had zijn zaak goed kunnen verkopen. Hopelijk blijven de nieuwe uitbaters ons ook nog steunen. Inmiddels viel de regen gestaag naar beneden en dwong ons om langer te blijven dan gewenst. Ineens doken vanuit de S-bocht twee verzopen gele jacks op. Daarin gehuld Ben en Giel. Zij waren bezig aan hun vaste maandagtocht op de gewone fietsen. Als twee verzopen katten kwamen ze bij ons zitten. Maar hun gemoed had er niet onder geleden. Na de uitwisseling over de verreden routes vertelden ze ons dat zij een nieuwe groep geformeerd hadden in de Toerclub, de D/B-groep, die meestal alleen op maandag actief was, de Dikke-Banden-Groep. Gelukkig bleek het absoluut niet de bedoeling om de andere groepen in de club te ondermijnen. Zij wilden louter en alleen hun conditie op deze fietsen onderhouden als ze weer eens een paar dagen achter elkaar erop uit trokken. En onderhouden moesten we heel breed zien. Niet alleen fietsentraining, maar zeer zeker ook leren eten en drinken onderweg. En dat bleek uit de aangeklede koffie die ze bestelden, een lekker stuk vlaai erbij. Overigens had Wim daar het goede voorbeeld bij gegeven. (Diezelfde persoon zag Ben en Giel rond half vijf genieten van een lekker natje bij een andere sponsor, De Dikke Stein. Het zij jullie gegund na zo’n enerverende dag !)
Omdat de wolken als een grijze deken boven ons bleven hangen werden de regenjacks aangetrokken en door de druilerige, soms kletterende regen keerden we huiswaarts. Wittem, Wijlre, Valkenburg, de Stoepert waren de ijkpunten om Schimmert te bereiken. Buiten Schimmert splitsten onze wegen, werd Hub bedankt en reden Ruud, Lei en Wim de laatste kilometers huiswaarts. Hoe dichter bij huis hoe meer we ons verbaasden over het weer. De zon scheen en de wielen zoefden over een droog wegdek. De regen durfde zich niet in onze omgeving vertonen. Wat was het toch weer eens ongelijk verdeeld op die 74 kilometer, meer dan 700 hoogtemeters en 23,4 gemiddeld.