Maandag 4 januari: Vise

De eerste rit in het nieuwe jaar van de maandaggroep had niet veel liefhebbers naar de kerk in Elsloo gelokt. Slechts 5 fietsers waren present: Hub, Erna, Ruud, Mart en Chris T. Buienradar had droog weer beloofd, maar als je de grijze hemel met de dreigende wolken aanschouwde kon je die voorspelling als weinig betrouwbaar aanmerken. Hub stelde voor om naar Vise te rijden en daar konden de overige deelnemers zich wel in vinden en klokslag 10 vertrokken we. Over Catsop kwamen we in Geverik en reden bovenaan nu eens rechtdoor om achterlangs het vliegveld de afdaling door Humcoven te nemen en op de grote weg Ulestraten-Meerssen uit te komen. Via Meerssen, Rothem en Amby werd de weg naar Bemelen (de weg is weer open voor verkeer) genomen om de nieuwe asfalt- en klinkerbestrating te bewonderen. Meer nog om aan den lijve te ondervinden of de renovatie van de wegen een verbetering is. Wij vinden van wel, de vele gaten en scheuren in de weg zijn verdwenen en nieuw asfalt rijdt altijd lekker glad. Bovenaan in het Gasthuis naar rechts, langs de groeve het Rooth en even verder links richting Klein Welsden, om uiteindelijk in Margraten bij het stoplicht aan de Rijksweg te geraken.
In de verte kon je de militaire begraafplaats zien liggen. Van de week was er op L1 een uitzending over het ontstaan van deze begraafplaats, waarin te zien was hoe een en ander is aangelegd en dat het zware werk werd gedaan door de Amerikaanse negersoldaten. De zware kleigrond is zo hard dat met pikhouweel eerst de grond los gebikt moest worden om de gaten voor het graf te kunnen graven. Per dag kwamen hier 50 tot 100 lichamen van jonge gesneuvelde soldaten aan. Heel indrukwekkend. 
De weg oversteken richting Bruisterbosch om vervolgens door Herkenrade naar St. Geertruid te fietsen. Langs het voetbalveld naar Libeek waar we in de weilanden een reiger ontwaarden. Die reiger verwachte zeker sneeuw want hij was in schutkleur en dus helemaal wit. Sneeuw kregen we niet maar het begon hier wel lichtjes te regenen, wat in combinatie met de stevige tegenwind niet aangenaam was. Door naar Mesch om in Withuis de grens met Belgie te passeren. Even verder rechts richting Vise waar de koffie in ons pauzecafe "d' Artagnon" op ons wachtte. Gesprekstof genoeg over bijvoorbeeld een braaf kleinkind met een even brave opa. Over de verschillende kaartspelen die er gespeeld worden zoals bridge, misere en skat. Dat zijn de moeilijke spellen voor de mensen met intellect en logica dus de meesten hielden het maar bij pesten en jokeren. Ook ging het over meeuwen die zo brutaal zijn dat ze in duikvlucht vlees van de barbeque graaien of een friet uit het bakje pikken dat je in je handen houdt. Ze komen net nog niet terug om die friet ook nog in de mayonaise te soppen. De koffie en cola hadden goed gesmaakt en de fietsen werden weer opgezocht om weer verder te rijden. Het was inmiddels droog en over de brug van de Maas ging het richting kanaal om bij Lanaye het kanaal langs Fort Eben Emael te volgen. Hier kregen we weer een tijdje miezerregen te verduren en bij de Sappi fabrieken reden we omhoog richting Lanaken. Het kanaal en de Maas volgend belandden we uiteindelijk in Kotem. Het was opvallend dat er hier in Belgie veel groepen wandelaars en fietsers onderweg waren. Die lieten zich net als ons niet ontmoedigen door het slechtere weer. Hier splitsten zich de wegen en Erna reed rechtdoor om de linker zijde van de brug te nemen en de overigen namen de rechterzijde van de brug over de Maas. In Elsloo nam Mart afscheid, in Beek zei Ruud vaarwel en in Geleen werd Hub bedankt voor deze eerste maandagrit in het nieuwe jaar. Buienradar had net als de fietsers die niet zijn gekomen ongelijk. Ondanks het beetje regen dat we te verduren kregen, heb je na de rit een voldaan gevoel en ben je blij dat je vandaag 89 kilometers met 410 hoogtemeters hebt afgelegd.  Dat alles met een gemiddelde 23,7 km/uur.