5 juli Aubel

Zondagmorgen, na een tropische week eindelijk wat verkoeling, zelfs een buitje rond een uur of zeven, maar mocht geen echte naam hebben. Met 8-en aan de start, fijn dat we weer met een behoorlijk groepje zijn: de twee altijd aanwezige en onafscheidelijke Fransen natuurlijk, Koen en Francien, Tim en Rene, Silvio en Henk. Allemaal netjes in tenue, op eentje na met blote schoudertjes maar dat zien we vandaag door onze vingertjes. Silvio zonder beloofde camelbag en een beetje teleurgestelde Francien die nu zelf voor haar drinken moet zorgen.

De bedoeling vandaag was Clermont. De weg was nog nat van de bui, stuifmeel en olie zorgen voor 'mallorca'' toestanden, bochten - putdeksels en roosters zorgen dat we behoedzaam blijven, paar keer het achterwiel voelen wegschuiven! Nog iets vreemds op de dreef naar Geverik, bandengeluid - plakkend asfalt of smakkende plakzooi van de bomen?

Met Koen en Henk op kop weken we al meteen van de route af, de warmte was H blijkbaar naar de kop geslagen want in Schimmert werd de aanwijzing van Koen 'rechts' in de wind geslagen. Dus over Hulsberg en Klimmen en in Walem weer omlaag naar V'burg, nieuw geasfalteerd en bestrooid met vers grit, de beloning liet niet lang op zich wachten, beneden onderdoor het tunneltje in V'burg twee keer 'lek'', Koen en Henk. De bandenwissel duurde wat langer dan normaal, kostbare tijd ging verloren, Clermont kunnen we op de buik schrijven.

Om de oorspronkelijke route weer op te pikken gaan we de Sibbergrub op, Banholt en Terlinden brengen ons naar Teuven en Remersdael waar we voor de kerk linksaf de klim pakken richting Aubel, die heet Smidt-Neubau-Mabrouck, normaal komen we hier omlaag. Langs het slachthuis dalen we af naar Aubel, half elf - geen Clermont vandaag - en tijd voor de pauze.

Jarige Tim trakteert en S zet een Lang zal ie Leven in, blijft eenstemmig. Het gesprek golft verder langs de Tour-tijdrit, pilletjes voor in de bidon, een camelbag die er niet is, verkeerde ondershirtjes, roodverbrande sixpack, .....

We pakken onze spullen en verder, we klimmen uit het dal via de Cote de Hagelstein, pakken de weg naar de Planck en traditioneel weer naar Elsloo waar we tegen half een binnenlopen na zo'n 82 km - 760 hm en 26 gemiddeld.

En als toetje, tip van Rene: lesje beheersing op de racefiets.