Maandag 31 augustus: Battice

 

Het beloofde een mooie en warme dag te worden, die veelbelovend begon, want de thermometer bij Bude in de Stationsstraat in Beek gaf om 9.50 uur al 26 graden aan.
Ondanks het mooie weer, maar misschien wel daarom, waren er slechts 6 fietsers die zin hadden om een ritje te maken. Alleen Lei, André, Tine, Theo, Mart en Chris T waren present en klokslag 10 vertrokken we. Lei had in gedachte om een tocht maken van zo'n 85 km en wilde wel weer eens koffie drinken bij onze sponsor in Partij. Op weg via de eerder genoemde Stationstraat werd een weg eerder rechtsaf geslagen om bij de lampenwinkel aan de Maastrichterlaan te komen. Omhoog door de Oranjesingel gingen we en hadden zodoende de eerste hoogtemeters al te pakken. Richting Geverik reden we verder toen André riep "er is iets met mijn fiets, een tik in de crank, rijden jullie maar door". Bovengekomen hebben we gewacht, maar André kwam niet meer opdagen. Mart is teruggereden en zag André slechts nog in de verte terugrijden richting Elsloo. Hopelijk is André goed thuis gekomen en heeft hij de fiets hersteld.

Met zijn vijven gingen we verder en Chris en Mart gaven aan dat ze eigenlijk wel een langere rit wilden maken en verder naar het zuiden wilden rijden richting Aubel. Toen is besloten om met zijn allen dan richting Aubel te rijden. Via de bekende weg door Ulestraten, Meerssen en achter langs Amby ging het richting Eijsden. In Withuis de grens over en even verder rechtsaf, de kortste weg naar Visé. Door Vise en een stuk langs de Maas gereden om vlak voor de brug over de Maas links omhoog te gaan. Een klim met enkele haarspelden, de Rue de St. Rémy richting de N604, de weg van Dalhem naar Barchon. Ieder reed, zoals gebruikelijk, in zijn eigen tempo omhoog en boven wordt gewacht.
Mart, Tine en Chris waren boven en even later Theo, maar Lei kwam maar niet opdagen. Nog een paar minuten gewacht en Theo rijdt zonder iets te zeggen terug. Zal wel gaan kijken waar Lei blijft ? Nog maar even wachten, maar er komt niemand meer. Tine oppert om ook maar terug te rijden, want ze moet 's avonds nog hardlopen en een lange rit paste eigenlijk niet in haar planning. Het bezwaar van Mart en Chris, dat ze dan waarschijnlijk alleen naar huis moet rijden als ze Lei en Theo niet meer terugvindt, wordt niet erg gevonden. Ze fietst wel vaker alleen. Dus ook Tine rijdt terug en zo blijven er nog maar twee fietsers over. Wat een vreemde gang van zaken. Wat was met Lei gebeurd ? Heeft hij niet gezien dat wij in de klim een splitsing rechtsaf namen in plaats van rechtdoor ? Lijkt ons niet want wij zagen, in de haarspeld, van boven Lei rijden en moet hij ons toch ook gezien hebben. En daarbij Theo reed nog een stuk achter ons. Misschien lag het tempo te hoog en, in combinatie met het warme weer, was het te veel en is hij afgedraaid ? We horen het wel op een volgende rit en zullen van Theo en Tine dan ook wel horen hoe het hun is verlopen. Hopelijk zijn ze allen, zonder problemen, goed thuis gekomen.
Mart en Chris reden verder en hebben de lange klim naar Blegny genomen en verder door Bolland richting Herve om in pauzeplaats Battice te geraken. We reden over een deel van de route die we ook naar Banneux hebben genomen.
Koffie en cola in Battice, waar het heel koel was in het café. De airco draaide op volle toeren.
Na de pauze de terugweg door Charneux en verder richting de abdij van Val Dieu, waar we de afdaling namen met de haarspeldbocht en het slechte wegdek. Omhoog richting Aubel, waarbij we de abdij van Val Dieu rechts lieten liggen. Aubel lieten we ook rechts liggen en we namen de klim om bij Hagelstein op de grote weg te komen. Omlaag richting Remersdael, Teuven, Slenaken, Euverem naar de grote weg bij Gulpen. Links omhoog en dan rechts naar Ingber en vervolgens Scheulder, Ijzeren en Sibbe. De Sibbergrubbe omlaag en de Stoepert omhoog. Via Schimmert richting Geleen. Mart ging naar Elsloo via Genhout en Chris naar huis via Spaubeek.
Het was een warme dag en ondanks de hitte toch 103 km met 822 hoogtemeters en een acceptabel gemiddelde van 24,9 km/uur.