29 aug: Ubach Palemberg - gecorrigeerd

 

Vandaag staat op de routeplanning een rit naar Randerath. Aan de kerk zag het zwart (en rood) van de clubleden van Tourclub Elsloo. Een mooi gezicht. Groep 1 vertrok met Ben, Piet, Gerard, Jan O, Tine en nog enkele fietsers richting Bree en groep 2, zoals vermeld naar Duitsland, maar in afwijking van de routeplanning wordt besloten om naar Ubach Palenberg te rijden.
Groep 2 bestond uit 5 rijders Erna, Mart, André, Jean en Chris T. De gebruikelijke routeleider Hub, was op vakantie vertrokken naar Frankrijk en onze wegwijzer was vandaag de Garmin van Erna. Op weg gingen we via Beek, Neerbeek, Spaubeek, Schinnen, Oirsbeek, de klim naar Klein Doenrade richting Brunssum. Langs de voormalige mijn Hendrik reden we een smal fietspad op wat de grens vormt tussen Nederland en Duitsland en langs de Teverener Heide loopt.
Toen begonnen de problemen met Garmin. De moderne fietscomputer-techniek is ver gevorderd, maar er gaat toch niets boven een wegwijzer van vlees en bloed die overal de weg weet. Door de zon en de kleurstelling van de af te leggen route ten opzichte van de onderliggende landkaart, was slecht te zien hoe er moest worden gereden en werd er vaker een verkeerde weg ingeslagen. Naderhand hoorde ik dat Erna de verlichting van de gps heel laag had gezet omdat de ruim 4 jaar oude batterij een groot deel van de capaciteit heeft verloren en ze wilde voorkomen dat de batterij niet de hele rit mee zou gaan. Daardoor moeilijk af te lezen. Na wat omzwervingen door Abdissenbosch, Nieuwenhagen, Landgraaf, Waubach en Ubachsberg over Worms zijn we uiteindelijk via Rimburg richting Ubach-Palenberg gereden.
De koffie werd genuttigd in het centrum van het stadje, in de lunchroom waar we wel vaker zijn geweest. Lekker op het terras gezeten waar de koffie en de cola goed smaakten. De bediening was niet zo best. De resten van de vorige gebruiker van onze tafel werden niet helemaal opgeruimd door de bediening en waren dus gedeeltelijk blijven staan. Door een onhandigheidje van de serveerster vlogen op een gegeven moment de appelsap en de asbak door de lucht. Dat leverde een flinke puinhoop op met heel wat as en peuken op de tafel.
Het gesprek tijdens de pauze ging onder andere over het verblijf van André in Spanje en hoe hij daar, met de nodige hindernissen, een slagerij is begonnen en heeft geëxploiteerd.
De terugweg ging het eerste gedeelte over de weg die we ook gekomen zijn en vervolgens via Schinveld, Bingelrade, Doenrade, Puth, Sweijkhuijzen naar Geleen. Er werd op de terugweg goed doorgereden en kop over kop werd de snelheid flink opgevoerd om nog een enigszins acceptabele gemiddelde snelheid te krijgen. André draaide in Doenrade af om via Sittard naar huis te rijden en na de afdaling van de Sweijkhuijzerberg nam Chris in Geleen afscheid. De rest reed via Neerbeek richting Elsloo. Een afgelegde rit van slecht 78 km, met een gemiddelde snelheid van 22,7 km per uur en 450 hoogtemeters.