27-09-2015: Blegny via Vise

 

Zondagmorgen, de laatste rit om half negen. Volgende week om 09.00 uur.

Aan de start Martin, Frans T, Piet van Frans van J, Frans van J niet, Wil S, Richard, Koen en Francien en Henk. Fris deze morgen, onbewolkt dus flink afgekoeld vannacht,  zo'n 8 graden slechts, maar toch nog twee mannen van staal, met de korte broek.

De rit gaat naar Blegny, heenrit achterlangs de Maas naar Vise. Voorbij Smeermaas duiken we rechts omlaag naar het fietspad langs Albert z'n kanaal. Een schitterend fietspad, loopt helemaal door tot Vise. Geen verkeer hoogstens kans dat een van de kanaalvissers z'n hengel naar achter steekt tussen onze spaken. Oh ja, ook nog een slappe band van Francien, in de straten van Kotem. Ik zeg slap, want er werd getwijfeld aan lek, kan toch niet, een nieuwe buitenband en geen steentjes of doorns in de buitenband. Taktisch besluit om er weer lucht in te pompen, we horen het wel als er toch een gaatje is zit. Langs het kanaal meldt F zich weer, het loopt van geen kanten. Toch lek, binnenband wisselen en de oude trouwe pomp van Frans wordt vervangen door de nieuwe techniek, een CO2 patroon. Vooruitgang is niet tegen te houden.

In Vise over de brug, langs de 'boulevard' richting Argenteau met oude glorie van vervallen landhuizen en restaurants die betere tijden hebben gekend, zoeken we de klim naar Richelle op. Lange klim naar Saint Remy, waar we wachten tot de groep weer compleet is. Er zijn vele wegen naar Blegny, maar ze gaan allemaal omhoog, deze ook. De beloning is het cafeetje, we nestelen ons aan een lange tafel achter in de serre, waar het zonnetje binnen straalt. Effe later komt de eigenaresse met een jonge knul met bierviltje en pen. En wij maar denken dat hij onze handtekening wilde, we zagen er tenslotte nogal sportief uit.

Uit m'n droom, hij kwam voor de bestelling, met z'n schoolschrift wordt alles genoteerd, bij de capuchino is het viltje bijna te klein om dat lange woord een plek te geven. Oma bleek een aardig woordje Limburgs machtig, bij navraag komt ze uit Epen, ouwelui in 1939 daar verzeild geraakt. Het tafelgesprek gaat natuurlijk over VW, de zin en onzin van nonnevotten en de beenstukken van Henk. De groep wordt ouder en het bijeenrapen van de euro's en vijfjes en wisselen tussendoor heeft effe geduurd. Aan het einde was de kastelein de winnaar, met 2,50 fooi.

Terug over Dalhem, omlaag over de kasseien langs de kerk. In vliegende vaart gaat het huiswaards. Een mooie rit, van zo'n 84 km - 470 hm en gem van 28.

Attentie: volgende week om 09.00 uur.

Francienlek-2.jpg  Francienlek-1.jpg