23 dec 2015: Gronsveld - Vise - Bassenge

Woensdag voor de kerst, nog steeds zacht en het belooft zelfs zonnig te worden. Je zou zeggen, massa's aan de start maar vooraf al de nodige appjes met 'kan niet weg', 'andere verplichtingen', 'vandaag niet' ..... kerstinkopen doen - in de keuken meehelpen - rondom het huis ??? Maar toch nog met zeven aan de start: de 'Hub' groep zonder Hub maar met Piet, Kees, Erna en Henk. De 'Ben' groep zonder Ben maar met Piet, Toos en op de valreep Harrie. Cees en Piet op de retro "Bio Racers", allebei mooi geel en puik gaaf.  De Ben'nen naar Zutendaal en de Hub'jes naar Vise.

Op naar Vise, maar in Geverik al een kink in de kabel, een platte tube van Cees. Nog voor we de dader konden traceren verzekerde Cees ons dat hij nieuwe binnen en buitenbanden had gemonteerd na z'n lekke van vorige rit. Was niet nodig, een pracht van een punaise was binnengedrongen in z'n nieuwe Conti band. Snel verholpen, een fotootje en weer op weg. Via Meerssen naar Gronsveld, achter de kerk rechtsaf, langs het voetbalveld, onder viaduct en linksaf door bedrijventerrein en we komen op mooie smalle weggetjes parallel aan het spoor. Vroeger kwamen we hier vaak met Wiel de Kusjh. We blijven alsmaar links van het spoor en houden het landelijk en Eijsden rechts van ons. Toch door de bebouwde kom en doorsteek naar de weggetjes bij het kasteel van Eijsden en naar de Maasbrug bij Moelingen. Henk maakt een schijnbeweging, we gaan niet over de brug, maar halve rotonde voor de brug en oversteken naar een verlaten en onbekend fietspad aan de oostkant van de Maas. We denken al dat we terug moeten in een schijnbaar doodlopende weg, maar ... tussen twee grote stenen door en langs de boord van de Maas naar de brug waaraan ons pauzecafe ligt, Pam-Pam.

Pam-Pam zat bomvol, gezellig druk, niet verwacht, moet een goeie tent zijn. Is het ook. Koffie smaakt goed, een lekkere dot slagroom op een wafel, zie foto. Het nostalgische interieur nodigt uit tot mijmeren. Over hoe het is en was, van kruideniertje om de hoek tot supermarkt tot internet-shoppen en tot .... V&D en Macintosh die bijna failliet zijn. Terug naar het heden en afrekenen in Euro's. Het is nog vroeg, pas 35 km'rs gedaan, dus via een omweggetje terug. De omweg loopt via Bassenge. De brug over, langs Haccourt een paar rotondes, door Halembaye (het dorpje) en verder over de "Rue de Tongres" vervelend licht stijgend omhoog, druk met auto's en geen fietsstrook. Henk pakt een betonplaten weggetje rechtsaf en omhoog naar 'Hautte Froidmont', voor ingewijden de uitloop van 'Petit Halembaye'. Een heeeel stuk rustiger, een auto waagt zich hier niet, pratsj en rotzooi. Verderop buigt de weg ter hoogte van Houtain Saint Simeon naar rechts en we gaan bergaf, Cees komt ons natuurlijk voorbij, naar  Bassenge, onder spoorbrug door en rechtsaf naar Eben Emael. Voordat we daar zijn weer 'lek", en weer Cees. Nu de achterband. Was snel gepiept, en gepompt. De ouwerwetse Sefal pomp van Cees doet wonderen, een CO2 gaspatroon kan daar niet tegenop.

In Kanne pakken we het fietspad langs kanaal op en we pedalleren alsmaar langs het water tot vlakbij Kotem, waar we in de verte drie fietsers spotten, waarvan een kleinere in het ons het bekende blauw. Het zijn inderdaad Toos, Piet en Harrie, wat een toeval.

Mooi op tijd weer terug in Elsloo, na 75 km'rs.

Fijne kerstdagen gewenst !!

 

LekkevanCees.jpg       IMG_2157.jpg   IMG_2155.jpg