maandag 19 okt: NL parkoers Kerkrade

 

Het was een grijze en waterkoude morgen en de rest van de dag beloofde niet veel beter te worden. Volgens de app. berichten was er niet veel animo om vandaag te fietsen. Dat klopte, aan de kerk waren om enkele minuten voor 10 alleen Hub, Ruud en Chris T. aan de start aanwezig. Plotseling verscheen Wim J. met de auto, maar hij was in burger en niet in fietstenue. Achter in zijn auto zaten twee hondjes die het dagelijks uitlaatmoment hadden beleefd. Fietsen zat er vandaag voor hem niet in. 
Hub stelde voor om een route richting Parkstad te rijden, waarin enkele leuke klimmetjes waren opgenomen. Alle andere rijders gingen hiermee akkoord en daar gingen we. Langs het station van Beek, achterlangs de Makado naar Neerbeek, Spaubeek, het fietspad langs de Afcent naar Schinnen en door Wolfhagen richting Amstenrade. Bij de Provincialeweg rechts en meteen links de eerste klim van de dag, de Vloedsgraaf, omhoog en boven rechts direkt weer de Holterweg naar beneden, langs de hoge tuinmuren van kasteel Amstenrade. Vervolgens weer links de Hagendorenweg omhoog richting Merkelbeek. Het mooie witte kerkje van Merkelbeek, dat onlangs prachtig is opgeknapt, lieten we links liggen en we vervolgden onze weg naar Brunssum. 
Door een buitenwijk van Brunssum kwamen we in de buurt van de woning van Hub, maar keiharde doorzetters die wij zijn, hebben we niet van de gelegenheid gebruik gemaakt om bij Hub op de koffie te komen. Verder links en rechts door een industrieterrein om vervolgens op de Brunssummerheide te geraken. Smalle paden voerden ons door de bossen, waarbij het opvallend was dat er weinig wandelaars onderweg waren en dat je kon genieten van de stilte van de omgeving. Slechts het zoemen van de fietsbanden over het asfalt en over de bladeren was te horen. Opvallend was dat zelfs hier in deze mooie bosrijke omgeving de werkzaamheden aan de nieuwe Buitenring waren te zien. Ook deze mooie natuur moet zo nodig worden opgeofferd aan de menselijke vooruitgang. Langs Schutterspark reden we en mijn gedachten gingen terug naar mijn jeugd, toen we eenmaal per jaar, met het kindervakantiewerk, vanuit Valkenburg de busreis naar Brunssum maakten om de speeltuin te bezoeken. Er zijn plannen om hier een groot themapark, Nature Wonder World, te realiseren, Initiatiefnemer is de eigenaar van Toverland in Sevenum. Realistisch of luchtfietserij ? De toekomst zal het uitwijzen.
Wij doen niet aan luchtfietsen, wij rijden op de weg en dus verder ging het langs de Headquarters van Afcent naar het volgende deel van de Brunssummerheide om uiteindelijk in Heksenberg te belanden en langs de Sigrano-groeve belanden we in Palemig. In deze groeve wordt al sinds 1970 zilverzand gewonnen en dat gaat nog wel even door. 
In de Kakert namen we de lange klim naar Het Streeperkruis om door Schaesberg langs Mondo Verdo richting Eijgelshoven te rijden en toen draaide Hub van de grote weg af om via een kort maar venijnig klimmetje achter Strijthagen uit te komen. Het is maar goed dat hij waarschuwde: "kleiner schakelen" anders waren er wellicht wat voetjes aan de grond gekomen. Het bleef draaien en keren om uiteindelijk bij kasteel Erenstein te geraken, waar Hub als verrassing een deel van het pittige parcours van het Nederlands kampioenschap wielrennen 2013 wilde rijden. Het parcours is uitgepijld met bordjes, dus makkelijk te volgen. Om te beginnen beklommen we Mont Chevre, in goed Nederlands "Jeeteberg", die zich met ca 12%  wel liet voelen. Een stukje door Chevremont en Haanrade waar we de Haanraderweg bergaf namen, toen Hub tot de ontdekking kwam dat souvenierjagers waarschijnlijk routebordjes hadden gescoord en we de Haanraderweg die we eerst lekker omlaag suisden nu in omgekeerde richting, dus bergop, moesten terugrijden.
Dat was lekker. Over de Grensstraat, de grens tussen Nederland en Duitsland, ging het rechtsaf om de Duivelsberg door het Duivels Bosch te nemen. De steile klim richting abdij Rolduc, die op steilste deel 18% omhoog gaat, was de moeite waard en boven gekomen was het eigenlijk tijd voor koffie. Omdat niemand hier in de buurt een locatie wist waar we koffie konden drinken en onze boterhammetjes nuttigen werd besloten om naar Partij te fietsen. Kris kras door Kerkrade, waar ook flink aan de nieuwe Buitenring wordt gewerkt, moesten we rechtsaf, de Wauwelweg omlaag, om verscholen in het landschap een oude boerderij te ontwaren. Een onverwachte idyllische verrassing. Verder over de grote weg richting het Roda-stadion. Hub en Ruud hadden gepaste kleding aan, het geel en zwart van Roda, die hebben in Kerkrade goodwill gekweekt voor Tourclub Elsloo. Over Simpelveld, Nyswiller, Wahlwiller bereikten we tenslotte pleisterplaats Partij, waar het lekker warm was en de koffie en cola goed smaakten.
Onderwerp van gesprek waren o.a. de kinderen en kleinkinderen, geen leuke dingen uitstellen tot na je pensionering maar nu doen, mooie fietstochten met leden en oudleden, wokken of Grieken, waarbij Grieken de voorkeur kreeg.
Na de koffie recht toe recht aan naar huis via Wittem, Wijlre, Schin op Geul, Valkenburg en over de Stoepert naar Schimmert. Op de rotonde reed Ruud rechtdoor naar Beek. Hub en Chris rechtsaf, waarna Hub in Spaubeek rechtsaf sloeg om naar Brunssum te rijden en Chris rechtdoor naar Geleen.
Een onverwacht mooie rit. Ook in het verstedelijkte Parkstad zijn verrassende fietsroutes, waarbij je niet het gevoel hebt dat je alleen maar in bewoond gebied en over drukke wegen fietst, maar je voornamelijk door de natuur rijdt. Hub had een uitdagende route uitgezet en ons prima de weg gewezen. Ruud krijgt na zijn blessure, waardoor hij noodgedwongen niet kon fietsen, weer de nodige kilometers in de benen.
Nog even de cijfers: 93 km hebben we afgelegd met een gemiddelde van 22 km per uur.
Geklommen werd er ook en wel 675 hoogtemeters waaronder enkele pittige. 
 
Hieronder een schermafdruk van de route.
Voor wie 'm eens wil fietsen, hier de link voor de GPS.
 
NL.jpg