Maandag 17 augustus: Nat maar voldaan

 

Om kwart over negen ging de telefoon. Het was Mart om te informeren of ik wel ging fietsen. De app-ers, waartoe ik niet behoor, hadden allen afgezegd. Eerst was mijn antwoord dat ik wilde overslaan, maar naarmate het gesprek vorderde begon mijn mening te veranderen. Het onmisbare medium, genaamd "buienradar", gaf de eerste drie uur geen regen aan dus wilde ik het wel wagen. Ik ben om 10 uur bij de kerk zei ik tegen Mart. Vlug omkleden en op naar Elsloo. Het bleek al vlug dat buienradar er volledig naast zat, want het begon onderweg naar Elsloo al te miezeren en dat zou ook niet meer stoppen. Mart was bij de kerk rondjes aan het fietsen om het niet te koud te krijgen en keek ongeduldig of ik er nog niet aan kwam. De voorgestelde route was snel goedgekeurd en weg reden we richting Aubel.
Via Beek, Geverik, Ulestraten, omlaag naar Meerssen en via Rothem naar het fietspad langs Amby richting Mesch. Tussen de tonnen door, nee geen geld, richting 's Gravenvoeren en verder naar Warsage. Vlak voor de spoortunnel stond een hoge vrachtwagen stil. De chauffeur stapte uit en monsterde de hoogte van zijn wagen en de beschikbare doorrijhoogte. Wij reden er vlotjes langs en vroegen ons af of de chauffeur het er op zou wagen. Hij heeft ons niet ingehaald, dus zal hij het niet geriskeerd hebben en zijn wagen hebben gekeerd.
In Warsage rechts en direct weer links richting Mortroux. Een stukje over de grote weg N650 naar Val Dieu en meteen weer links omhoog richting Neufchateau en boven aangekomen weer rechts naar beneden over een weg die Fechereux heet en vervolgens weer omhoog bij Les Waides. Een pittige klim waar zelfs Mart U tegen zei. De afdaling ingezet en kwamen bij de grote weg N608 van Warsage naar Hagelstein. Rechtsaf naar St. Jean Sart en weer omlaag naar de N649, om meteen weer de weg over te steken en omhoog te rijden. Oeps de verkeerde weg en we reden ons vast op een onverharde weg, gekeerd en toen de goede weg genomen omhoog richting Gorhez toen Mart een lekke band kreeg. Na inspectie van de band vond hij een doorn in de band zo groot als een klompennagel. Ja dan wil hij wel leeglopen. Na het euvel te hebben verholpen, we misten wel de beroemde bandenknecht, ging de rit verder naar Aubel. Het café op het kleine pleintje was tot onze verrassing toch open op maandag.en daar hebben we koffie genomen. Het was de hele rit blijven regenen maar de natte kleren waren voor de kastelein geen probleem.
De warme koffie smaakte uitstekend en verder ging de rit langs het slachthuis en bij de rotonde bovenaan gingen we richting Hombourg. Daar bij de kerk links en richting Sippenaeken. Vervolgens de klim omhoog naar Terziet en via Epen, Mechelen, Partij, Wijlre naar Valkenburg.
De Stoepert omhoog en Mart nam bij de rotonde afscheid om via de Kling naar Elsloo te gaan en Chris ging over Spaubeek naar Geleen. Het is deze rit geen moment droog geweest, maar ook van een regenrit heb je achteraf voldoening.
Nog even voor de statistieken de cijfertjes: 93 km, 763 hoogtemeters en gemiddelde snelheid van 23,7 km/uur.