zondag 16-08-2015: de 30 dorpenroute

 

Aanvaring met eikels en de tik van Frans is verdwenen.

Met z’n vieren aan de start: Wil, Silvio en beide Frans-en. Frans J laat weten een tik in zijn fiets te hebben. Hij heeft inmiddels alle boutjes en moertjes nagetrokken, maar de tik blijft. Wat vervelend! Het weer: zwaar bewolkt met een graadje of 16. Bepaald niet warm, maar wél droog! We spreken elkaar moed in dat het niet gaat regenen. Op het einde van de rit zal blijken of de thuisblijvers ongelijk hadden. Wil en Silvio op kop.

Het is maar dat je het alvast weet: vandaag hebben we niet minder dan 30 Zuid-Limburgse dorpen gepasseerd! Vandaag ook geen routeleiders aanwezig, dus vrij baan! Via Beek, Genhout en Grijzegrubbe naar Nuth, Wijnandsrade naar Weustenrade. Daar slaat het noodlot bijna toe. Silvio, met zijn meer dan normale lengte, passeert een eikenboom die hem, met zijn laaghangende takken, vol met eikels, stevig om de oren slaat. Wellicht bij het passeren door Silvio niet goed ingeschat, maar de klap is toch hevig. Hij heeft pas een nieuwe bril, maar de klap werd gelukkig volledig door zijn helm opgevangen! Wel schrik, maar geen schade. Hooguit enige imagoschade.

Op naar Voerendaal en Kunrade. Via een nog niet eerder gereden klimmetje naar Winthagen, waarbij het weggetje voor een deel alras overgaat in een onverharde weg. Terug is geen optie: dus door! Valt uiteindelijk nog mee. Wel ondertussen genoten van mooi uitzicht! Inmiddels is het beginnen te motregenen.

Zouden de thuisblijvers deze keer toch gelijk krijgen? Via Ubachsberg, Hulst naar Simpelveld, spoorlijn over en zo naar Baneheide, Eys, Wittem, Mechelen, Gulpen, Euverem, Reijmerstok naar ons “stamcafe” in Banholt. De koffie smaakt goed en het onderwerp deze keer is bepaald niet vluchtig! Het gaat over vluchtelingen. Massaal stromen ze Europa in en Europa laat zien dat ze het niet in de hand hebben en ook niet weten hoe dit vooral gezamenlijk moeten aan te pakken. Van een verenigd Europa is nog lang geen sprake! Dus proberen wij het met ons vieren maar voor eens en altijd op te lossen. Vele scenario’s passeren de revue, maar na een 2e kop koffie blijkt dat vele wegen naar Rome leiden, terwijl een echte duurzame oplossing waar we alle vier in geloven, niet dichterbij komt.

Tijd om weer op te stappen. Dit keer niet via de standaard route terug huiswaarts. De lucht is opgeklaard en het motregent niet meer. En, nog een prettige bijkomstigheid; de tik in de fiets van Frans J is inmiddels verdwenen! Op naar Mheer, Libeek, Moerslag, Rijckholt, Gronsveld naar Heer.

De snelheid is inmiddels aardig opgevoerd als wij onderweg plotseling een complete “beek” moeten doorkruisen. Tussen Gronsveld en Heer ligt een onder water gelopen wegverdieping waar we doorheen moeten. We moeten er maar aan geloven en gaan er dus maar vol in! De korte broek wordt niet nat maar alles wat daar onder zit wel! Via Amby, Meerssen, Ulestraten richting Beek en terug in Elsloo.

EN nog steeds droog! Dus de thuisblijvers mogen de volgende keer iets meer risico nemen. 80km op de teller 25,7 gemiddeld en circa 550 hoogtemeters.

Maak een Gratis Website met JouwWeb