12 december: Thimister

Na een zeiknatte vrijdag zou het vandaag droog zijn, en dat klopte, zelfs zacht voor de tijd van het jaar. Dit trok zo'n tien leden naar het plein, de 'Ben' groep met Toos en Piet en Gerard gingen vlak en groep 'Hub' met Pe, Sjraar, Ruud, Chris en Henk ging richting Thimister. Een heuvelachtige route als oefening voor Banneux volgende week.

De heenweg leidde Hub ons via Meerssen en Mesh en Warsage naar Neufchateau. Ik dacht altijd dat Neufchateau betekende 'negen kastelen', maar dan had er een x aan het einde moeten staan. Niet dus, betekent 'nieuw kasteel'. Nieuwsgierig zoeken op Google, geen enkel spoor naar een kasteel. Ze hebben daar wel een modern kasteel, een fort, een bezoekje waard. Prijsvraag: als iemand iets meer weet van dit Neuf Chateau, laat het weten.

Even verderop worden we verrast door de aanblik van een witte reiger, verderop in de wei. We zouden er vandaag nog twee zien. Nog wat twijfel in het peloton bij onze vogel-analfabeet, hij zal het wel nooit leren.

De volgende plaats die we aantikken is Charneux, op grote afstand herkenbaar aan een groot wit kruis op de kop van een heuvel. Geen tijd om het verklarende bord te lezen, hier de betekenis. Nog een paar hellingen en voor we het weten zijn we in Thimister, naar de dorpskroeg tegenover de kerk met de mooie naam "Cafe du Centre".

Een drukte van jewelste, allemaal kerels met een joekel van stokbrood met ham en kaas, we kunnen nog net ons tafeltje inpikken. Groot vraagteken wat hier gaande is. Blijken allemaal uit de lokale transportsector, volgen een verplichte bijscholing (formation chauffeurs) voor hun certificaat. Een babbeltje en een groepsfoto als tegenprestatie. Het cafe bruist van nostalgie, natuurlijk de aloude inrichting en onverslijtbare kasteleinvrouw, foto's van vervlogen wielerhelden aan de muur. Op een of andere manier kwam Vinders ter sprake, sommigen beginnen te kokhalzen. De romantiek van de mijnwerkers, dat waren nog eens tijden.

Terug houden we het een beetje vlak. Via La Clouse, de Plank en Schimmert (waar we clublid en Bert betrappen in de tuin, zo houd hij z'n conditie op peil, hij steekt uit groet z'n tandeloze hark in de lucht) arriveren we na 90 km, 850 hm en 23 km/u weer in Elsloo.

En: zaterdag 19 dec de traditionele oudejaarsrit naar Banneux. Vertrek om 09.15 uur. Zorg dat je d'r bij bent.

IMG_2142.jpg  IMG_2139.jpg  IMG_2141.jpg