Maandag 12 oktober: Sinterklaas is vroeg dit jaar

 

Het was frisjes toen we vertrokken voor deze maandagmorgenrit. De weersvoorspelling klopte, de gevoelstemperatuur lag onder nul en de meeste rijders waren goed ingepakt. Lange vingers aan de handschoenen en overschoenen aan de voeten waren goed te verdragen. In overleg met Jan O. stelde Hub voor om via de Voerstreek naar de pauzeplaats de Remise in Partij te rijden. Samen met deze 2 gidsen vertrokken Erna, Ruud, Pe, Mart C. en Chris T. om via de gebruikelijke route Beek en Kelmond naar Ulestraten te rijden. Vlak voordat we de doorgaande weg Ulestraten-Oensel wilden inslaan, bij Auto Petit, werd het even hectisch. Een haastige automobilist, komende vanaf Oensel, schoot in volle vaart vlak voor ons door de Burg. Visscherstraat in. De gedachte is dan: "als je 5 seconden eerder op die plek komt, dan maait die malloot zo de hele groep fietsers van de weg". Door goed op te letten en te waarschuwen door de routeleiders en doordat ieder op de situatie juist wist te anticiperen werd erger voorkomen. Goed opletten blijft de boodschap.
Verder gingen we door Meerssen, Amby, Rijckholt om zo in Mesch te geraken. In Mesch gingen we nu eens niet rechtsaf door de tonnen, maar werd links aangehouden om door de velden in Voeren te belanden. Over de grote weg ging het via Schophem naar Sint Maartensvoeren waarbij het hier ook goed opletten was geblazen. Het boerenverkeer, dat in deze tijd van het jaar zeer actief is, hoorde je achter je brullen. Vaker denderde een tractor met reusachtige wielen ons voorbij, waarbij de snelheid van de tractor niet minderde en deze ons rakelings passeerde. Van de grote weg af en de beklimming over "de Kwinten" werd ingezet richting Ulvend. Een mooie langere klim en ieder ging in zijn eigen tempo omhoog. Boven even wachten tot de groep compleet is, wat tijd nemen om een slokje te drinken en verder gingen we richting Schey. Een stukje over de weg Noorbeek-Hoogcruts en linksaf reden we om de klim naar Terlinden te nemen. In Terlinden links en direct rechts over het fietspad "Oude Luikerweg" wat bovenover Beutenaken loopt. Tussen de boomgaarden en de hopvelden door reden we toen we op een hoge paal een mooie buizerd zagen zitten. Het leek of hij zat te taxeren of iemand van Tourclub Elsloo hem als twaalfuurtje kon dienen. Hij heeft er maar vanaf gezien, waarschijnlijk vindt hij die fietsers, doordat ze zoveel kilometers maken, te taai geworden.
Het laatste stukje van dit fietspad loopt bergaf door een stukje bos om bij Gasthof Euverem in Euverem uit te komen. Over Pesaken richting het zwembad van Gulpen, waar verschillende reigers tussen de koeien in de wei hun kostje bij elkaar scharrelden. Vervolgens onderlangs de Gulpenerberg naar onze pleisterplaats in Partij.
Binnen of buiten zitten was de vraag en toen we uiteindelijk besloten dat het binnen werd was dat een goede keuze. Binnen was de kachel aangemaakt en de aangename warmte kwam je bij binnenkomst tegemoet. Toch lekker even opwarmen na een frisse eerste helft van de rit.
De kastelein voorzag ons van koffie en cola en de meegenomen boterhammen gingen erin als koek. Gesprekstof genoeg onder andere over de kinderarbeid van verschillende fietsers vroeger bij de boer. Voor 2 gulden en vijftig cent de hele dag ploeteren. Dat lijkt weinig, maar een pilsje kostte toen 25 cent en dan had je toch mooi 10 pilsjes verdiend. De ander kreeg een gulden per uur, maar dat was toen wel een zilveren gulden. De werkzaamheden varieerden van aardappels rapen, asperges steken en werken in de kaasfabriek.
Viskroketten, zeebaarzen, speenvarkens en vlaaien zo groot als karrewielen kwamen ook nog over de tafel en voor je het wist waren alle consumpties genuttigd en moesten we weer aan de bak. Ruud moest 's middags nog werken en besloot via Valkenburg naar huis te rijden en de rest koerste richting Eijs. Langs de Tantes rechtdoor en langs het geboortehuis van Jan O. Omdat Jan hier alle weggetjes kent opperde hij een mooie beklimming: "de Sinterklaasberg". Vlak voor Simpelveld links en een korte pittige klim voerde ons omhoog om uit te komen op de weg naar Bosschenhuizen. Geen Sinterklaas en ook geen Zwarte Piet gezien. Het is wellicht nog te vroeg in het jaar en moeten we omstreeks 5 december hier nog eens terug komen. Voor Bosschenhuizen rechtsaf en door het veld richting Ubachsberg. De molen van Vrouwenheide is een echte blikvanger en maakt het mooie landschap waarop we worden getracteerd af. In Ubachsberg gingen we rechtsaf om de lange afdaling richting Heerlen te nemen. Onder de autobaan naar Aken door en bij Welterhof aan de J.F. Kennedylaan gingen we linksaf, door Welten en verder door de velden naar Ten Eschen, om vervolgens door Brommelen, Laar en Hellebroek in Nuth te geraken. De Rijksweg overgestoken en via Terstraten kwamen we bij het kruispunt tussen Schimmert en Spaubeek, waar de groep zich splitste. Erna, Pe, Jan O en Mart C. gingen rechtdoor naar Genhout om zo huiswaarts te rijden en Hub en Chris rechtsaf richting Geleen. In Spaubeek kwamen we het pechduiveltje tegen, hetgeen Hub een lekke voorband opleverde. Het duiveltje hielp niet met het verwisselen van de band dus dat heeft Hub zelf moeten doen. Met een luchtpatroon was de band snel op spanning gebracht en kon de weg worden vervolgd. Hub door de Hegge naar Brunssum en Chris rechtdoor naar Geleen.
Het was een mooie rit en onder een stralend zonnetje hebben we genoten van het gezamenlijk fietsen en het Limburgs landschap. De lagere temperatuur mag eigenlijk geen beletsel zijn om niet te gaan fietsen, daar kun je je op kleden. Dus zoals vaker vermeld, de thuisblijvers hebben ongelijk.
Nog even de cijfertjes: 82 km hebben we met gemiddelde snelheid van 22.6 km per uur afgelegd en daarbij hebben we ca. 700 hoogtemeters gemaakt