Zaterdag 10 oktober 2015: Eupen

 

Martin en Chris verschenen in korte broek bij de kerk in Elsloo, hetgeen bij de overige goed ingepakte fietsers enkele bewonderende opmerkingen losmaakte. De groep van Ben was goed vertegenwoordigd met een stuk of zeven, waarvan ik niet alle namen weet. Maar onder andere Tine, Ben, Jan O, Piet en Gerard waren van de partij. De groep van Hub vertrok met 7 rijders, te weten Hub, Martin, Mart C, Pe, Sjra, Chris T en gastrijder oudlid Jo Keulen.
De bestemming was, zoals per mail aangekondigd, het Belgische plaatsje Eupen. Klokslag 10 werd vertrokken en via Beek en Kelmond werden we door Hub over de Kling gejaagd om door Oensel naar Schimmert te rijden, om vervolgens de afdaling door Haasdal naar Valkenburg in te zetten.
De eerste serieuze beklimming was de Daelhemmerweg en nadat we deze hadden bedwongen werd de weg richting Margraten genomen, alwaar we de Rijksweg overstaken om door Termaar naar de grote weg naar De Plank te rijden. Altijd maar rechtdoor en bij de rotonde boven Aubel nam onze gastrijder afscheid en sloeg rechtsaf, terwijl de overige fietsers richting Henri Chapelle reden. Langs het Amerikaans oorlogskerkhof waar de talloze in gelid staande witte kruizen altijd een overweldigende indruk achterlaten. Verder ging het en degenen die weleens de pittige beklimming van La Clouse hadden gedaan konden het niet laten om daarop even de aandacht te vestigen toen we deze passeerde. In Henri Chapelle op de grote weg links en weer rechts om de afdaling naar Lanceaumont in te zetten en vervolgens de beklimming naar Baelen (dat was balen) te nemen. Verder door Membach om in Eupen koffie te drinken bij de lunchroom waar we vaker hebben gepauzeerd.
Over de tafel kwamen het Nederlands elftal, de kwaliteit van de spelers en de trainers, de ontwikkelingen bij Sabic, de vakantie van Pe en de flinke struik die in de dakgoot van het tegenoverliggende gebouw groeide. Zal wel een beschermde plantensoort zijn die niet gerooid mag worden. De koffie, cola en de meegebrachte versnaperingen hadden goed gesmaakt, maar er moet ook weer gewerkt worden.
Dat had Hub goed begrepen en de weg werd vervolgd richting stuwmeer. De hoge betonnen wanden van de stuwdam rezen massief tientallen meters omhoog, een knap staaltje waterbouwkunde. Niet alleen de wanden gingen omhoog ook wij moesten omhoog en we kregen enkele aardige beklimmingen te verwerken.
Over een mooie lange weg door het bos kwamen we uiteindelijk in Raeren, om via Walhorn, Lontzen, Montzen in Hombourg te geraken, waarna we door Teuven richting Slenaken reden. De weg genomen door Beutenaken en Euverem richting Gulpen. Linksaf de grote weg Maastricht-Vaals omhoog om via Ingber, Scheulder, Ijzeren, Sibbergrubbe in Valkenburg te geraken. De Stoepert omhoog en door Schimmert richting Spaubeek. Hier scheidden de wegen, Hub en Chris rechtdoor richting Geleen en de overige rijders linksaf om door Genhout naar Neerbeek c.q. Elsloo te rijden. In Spaubeek ging Hub rechtsaf om door de Hegge naar Brunssum te rijden, terwijl Chris rechtdoor reed naar Geleen.
Zo kwam een mooie rit ten einde, waarbij het beloofde middagzonnetje zich niet liet zien en een frisse oostenwind goed was te voelen. Het kopwerk werd grotendeels verzorgd door Hub en Martin, waarvoor dank.
Voor de statistieken nog even de cijfertjes: 120 km hebben we afgelegd met een gemiddelde snelheid van 24,3 km per uur, terwijl 1100 hoogtemeters zijn overwonnen.
 
Schermafbeelding2015-10-10om202528.png
 

Maak een Gratis Website met JouwWeb