04-02-2015: Zutendaal rokende eik

Zutendaal en de rokende eik,

Er was ons een mooie winterdag beloofd en dat werd het ook met een temperatuur die net boven nul toch lekker aanvoelde want geen wind en veel zon.
GENIETEN dus met een prachtige rit naar Zutendaal weer meesterlijk gecomponeerd en gedirigeerd door Hub.
Piet K. vertrekt solo naar Z. en de rest Hub, Erna, Marth C. en Pé doet dan en grouppe de Maas over in Stein en noordwaarts langs de Maas tot aan Stokkem en toen westwaarts via Dilsen naar As en door naar Wiemesmeer voor de pauze.
Alles gesloten dus down town Zutendaal naar het gezellige Fiets, Praat en eetcafe. Heerlijke tassen koffie met iedere keer een plakje cake en koekje. Gespreksthema was de voor- en nadelen van spinnen. Iedereen is nu om en gaat spinnen maar het buiten fietsen blijft de voorkeur houden.
De terugweg werd aangevangen met een lusje Wiemesmeer en toen richting Katteven alwaar we in het voorbijfietsen een deels afgezaagde rokende eikenboom zagen. Een wat? Juist een boom waar rook uitkwam en niet zo'n beetje ook. Stoppen, draaien en terug voor een nadere analyse. Foto. Erna viel vanuit sur place van verbazing pardoes op de grond. In de afgezaagde stam bevonden zich twee gaten boven elkaar met een doorsnee van 7 a 8 cm die als een soort luchtkanaal fungeerden.
Uit het bovenste gat kwam een echt flinke vaticaanse witte rookpluim. We konden het mirakel verder niet duiden, wellicht een aangestoken wespennest, een grap of een bijzonder natuur fenomeen.
Zelfs meister Hub kon het niet verklaren; en dat maakte de zaak nog uitzonderlijker.
Genietend van de mooie natuur en het lekkere winterweer ging het in een strak tempo naar Elsloo.
Fantastische tocht maar wel een met een vraagteken.
Rokendeeik.jpg 
 

Maak een Gratis Website met JouwWeb