22-11-2014: Tevernerheide

Een zonnige dag, met 9 aan de start. Voor Tevernerheide gaan op stap: Hub, Mart, Chris T, Cees, Toos en Henk. Ben gaat met Piet en Gerard voor een meer vlakke route.

Vorig jaar hebben we ook al eens de Tevernerheide aangedaan, maar dit jaar wil Hub het eens helemaal anders doen, ons langs onbekende wegen voeren. Het begin van de route was bekend terrein: via Grijzegrubbe en Schinnen naar Oirsbeek, waar Hub met een nieuw doorsteekje kwam naar Merkelbeek. Voorbij Merkelbeek een klein wit kerkje, de St. Clemenskerk, mooi gerestaureerd en volgens Hub genomineerd voor spirituele plekje van Nederland. Door richting Schinveld en de zweefvliegclub. Hier duiken we de Schinveldse bossen in, hier lopen ook schotse of andere wilde runderen los, en die laten hun flatsen vooral op de fietspaadjes vallen. Opletten geblazen dus. We komen er weer uit aan een duitse grensweg en een eindje verder zitten we bij de AWACS basis.

Hier duiken we alweer, maar nu de Tevernerheide in. Een schitterend gebied, uitgestrekte heidevelden, vennen en kuilen en heuvels, het gaat op en af over onderharde paden. Het tempo gaat omlaag, te veel om te zien. Maar ook hier komt een einde aan en via-via belanden we in Ubach Palenberg voor de kofffie bij Patiserie Mertens. Hier verkopen ze naast koffie ook gebak, dus toen de boterhammen tevoorschijn kwamen kregen we vriendelijk te horen dat dit niet de bedoeling was .... we doken dus de illegaliteit in, boterham achter een hand verborgen snel achter de kiezen.

De terugweg was dus echt anders dan anders. Direct buiten Palemberg langs kasteeltje Rimburg, en dan heeeel mooi langs de spoorbaan en de Worm naar Eygelshoven, de rest van de route ging door en langs de oostelijke mijnstreek, overal wist Hub wel weer een stukje groen - kasteeltje - paadje - te vinden. In Hoensbroek nog een lekke tube van Chris. Via Terstraten komen we om precies drie uur weer in Elsloo aan, na 90 mooie kilometers. De thuisblijvers hebben wat gemist.

En voor de kalender: nieuwjaarsrit Banneux op zaterdag 27 december.

Maak een Gratis Website met JouwWeb