07-09-2014: Aubel

De zondag na de ODS Classic: vier mannen aan de start Harrie V, Silvio, Martin en Henk. Harrie net terug van een kouwe en verregende vakantie, weinig kunnen fietsen. Dus we zijn coulant en passen de route aan, naar Aubel ipv een 1000 hm rit naar Gemmenich, geen protesten.

Achter maastricht door en bij Withuis de alsmaar oplopende weg naar Bombaye en daar een lusje Dalhem. Snel staat de berm vol met auto's, mensen met allerlei spul in de handen, 5 km brocantemarkt, de zoveelste dit jaar, in Chenestre en Mortroux. We laten Val Dieu links liggen en door naar Froidtier waar we linksaf gaan naar Aubel, de zondagmarkt rechts laten liggen en de mooie lange klim pakken naar Hagelstein. Rechts beneden ligt Aubel in de nevel met een zon die er net doorkomt, mooi. Silvio knippert met de ogen, kijkt nog eens goed, dacht toch echt dat hij schimmig zag door de inspanning van de klim. 

Verderop dalen we soms steil en kronkelig tussen boerderijen af naar Remersdael, Het weggetje heeft de mooie naam Rozengaerden, gaat over in het Vrijthof dan de Popelpoel en als laatste komen we via de Billen op de hoofdweg. Een mooie om een keertje omhoog te gaan. Volgende keer misschien.

Pauze in Teuven, cafe Modern, op het plateautje onder de druivenranken in een lekker zonnetje. Het leven is goed. Silvio gooit het onderwerp op tafel, stel iemand wil een fiets kopen, waar moet die iemand op letten? Carbon, alu? Prijs ... hoeveel-speed, italiaanse kerstboom of all-black, bij de fietsemaker uit 't dorp of uit de doos? Och je hebt tegenswoordig geen slechte fietsen meer is de mening van onze kenner Martin.

Nog een klachtenmelding van een lid; zijn naam was niet terug te vinden bij het berichtje van de laatste woensdagrit, hij kreeg het thuis blijkbaar zwaar te verduren, had heel wat uit te leggen - waar ben je geweest - moet ik dat wel geloven ... . Excuses, is hersteld.

Is kwart over elf, tijd om op te stappen. Een toevallige ontmoeting; in Genhout komt ons Louwrens en Lia tegen, een gezellig trainingsritje op weg naar Valkenburg. En nog een toevallige ontmoeting, bij het Lampenpaleis stoppen we effe bij twee heren op leeftijd die tamelijk hulpeloos met een kaart in de hand de weg kwijt waren, en ze waren op de brommer, twee blauwe Zundaps. Ze zoeken de weg naar Stein en willen uiteindelijk naar Deurne. Henk voelt zich in element, schakelt over op onvervalst Brabants en raakt aan de praat. Ze komen uit Vlierden (bij Deurne, zijn we door gekomen op de heenreis naar Arnhem), zijn gistermorgen vertrokken, gelogeerd in Mechelen, vanmorgen drielandenpunt aangedaan en staan nu voor het Lampenpaleis. Met een paar aanwijzingen kunnen ze weer op weg.

Om precies half een rijden we Elsloo weer binnen, na zo'n 87 km en 680 hm.