03-09-2014: Gangelt

Woensdagavpond, met 8 aan de start: Rien, Koen en Francien, Joep, Martin, Frans T, Frans J, Wil en Henk. Vandaag een ander ritje dan gepland, niet het Vitchen (paar weken terug ook al geweest) maar de hele andere kant op, richting Gangelt. Ook wat minder klimwerk vanwege de ODS Classic zaterdag was de gedachte ..... maar achteraf bleek Vitchen 450 hm en vandaag via schijnbaar vlakke rit toch nog 460 hm, schijn bedriegt.

Starten met een bericht in de krant: gister is in Heibloem een wielrenner verongelukt. De man fietste met 11 andere wielrenners, en bij het inhalen van enkele wandelaars raakte het slachtoffer met het voorwiel de voorganger en kwam ten val, net toen een vrachtwagen tegemoetkwam. Blijkt maar weer eens, ongeluk zit in een klein hoekje, fietsen in een groep is extra opletten. Je bent afhankelijk van de aanwijzingen van je voorgangers, dus opletten geblazen voor ierdereen in de groep.

Henk had een rit aaneen geknoopt die voerde langs Spaubeek en bij kasteel Terborg links omhoog richting Puth en door het veld mooi omlaag naar Munstergeleen. Via Windraak komen we in Hillensberg en Henk stuurt ons bij de eerste de beste duitse rotonde de verkeerde en doodlopende weg in, maar we komen toch in Susterseel en via het landelijke Hastenrath naar oud Gangelt waar we onder een poortgebouw gaan en verderop het gebied van de rode beek induiken. Hier wordt het idylisch, we overbruggen het natte gebied over een paar knuppelpaadjes van planken, stukken gravel en komen bij het zweefvliegveld uit bij Schinveld.

We zoeken in Schinveld de rode beek op, die loopt dwars door het dorp en is hier erg mooi ontkluisd, mooie bruggetjes en bronzen skulpturen op de RVS leuningen, erg apart. De moeite waard om als je toch in de buurt bent, een bezoekje aan te brengen (op TomTom zoeken naar Rode Beek).

We bleven nog effe in Schinveld hangen vanwege een lekke van Frans T. In de pauze ontspint zich een gesprekje over de route die afwijkt van de geplande. Afwijken kan wel leuk lijken, maar zet mensen ook op het verkeerde been. Volgende keer bij afwijking volgt er een whatsapp'je.

De rit wordt vervolgd, onder Merkelbeek door, naar Amstenrade. Een stuk onverharde weg zorgt voor scheiding in het peleton ... de watjes laten een gat vallen. In Amstenrade pakken Koen, Francien en Wil de afslag naar Sittard. De Allee gaat over in de Akerstraat, we doorkruisen Hoensbroek en komen terecht bij de Meubelboulevard, Ten Eschen. De zon begint al flink te zakken en de kortse weg terug. Om 20.00 uur en na 60 km terug in Elsloo. Volgende keer een half uurtje inkorten.