01-06-2014: Wandre Rue Tesny

Ritje Wandre via Ille de Monsin, en daar een "leuk" klimmetje uitkiezen. Met 8 mannen: Frans T, Frans J, Rene, Richard, Harrie V, Thei, Silvio en Henk. Eerst maar eens naar en door Maastricht, via de sluis van Borgharen, ons doorsteekje rechts langs de voormalige ... garage,  achter parking de Griend door over het voetgangers - en clochards domein - onder de Wilhelminabrug door langs de Platte Zaal - over de Servaasbrug en langs de Maasboulevard onder de Kennedybrug door, rechts door de deftige buurten en huppekee hebben we M'tracht achter ons liggen en zitten op de rustieke Mergelweg waar we - deels over opengebroken weg - Kanne inrijden en we zitten al in het buitenland.

Over de Maas - langs de haven en de bunker van Eben Emael op zoek naar de achterkant (of voorkant van deze kant af bezien) van de Halembaije. Henk miste het routebordje 406 en we komen op de "grote" weg door Eben Emael. En die gaat sluipend omhoog, zogenaamd "Fred Cremers plat" en snel de Halembaije op, ieder op eigen tempo, en dat van Rene en Thei ligt buiten onze categorie. Boven werd natuurlijk gewacht, op de nakomers en Richard en Frans beginnen aan een verkleedpartij om de overtollige kledinglagen ervanaf te halen. Dit moet geen gewoonte worden, van de andere kant wel weer een buitenkansje voor de leden met een slappe blaas. 

We vervolgen onze weg afdalend naar Haccourt waar we via Heure le Romain (rue degradee) en Hermee belanden op een Zone Industriel (volgende keer de fietspaden rechts laten liggen) onder de snelweg E42 (Luik-Aken) en opgepland een wondermooi fietspaadje op lijkt het een ouwe trambaan hoog boven de huizen en rommelige achterplaatsen. Doel is Herstal (hier schijnt Silvio nog een balletje gegooid te hebben) want daar vinden we de brug naar Ille Monsin. Ille Monsin is een verouderd industrieel gebied en ligt in de splitsing waar het Albertkanaal het scheepvaartverkeer van de Maas afpikt voor bestemming Antwerpen en Genk en zo. De weg wordt vaak doorsneden door een spoor met een baan kasseien, hier moeten we met de vod uit het zadel want anders stuiteren we wel van de fiets. Weer een brug en we vinden ons tegenover de brouwerij van Jupiler in de wijk Jupille sur Meuse.

We zoeken onze weg verder naar Wandre, want daar beginnen een paar echte kuitenbijters. Vorig jaar deden we de Bois de Dame, vandaag staat de Rue de Tesny op het menu. Een km puur klimmen, tussen de huizen slingerend omhoog, gemiddeld 12 % met stukken 22 %. Dit hebben we met ons groepje nog niet eerdere meegemaakt, eentje om te onthouden (vlgs sommigen om snel te vergeten). Boven een kerkhofje voor die het niet overleefd hebben.... En het moet gezegd, allemaal hebben we het gehaald, niemand van de fiets gemoeten, harkend en puffend omhoog, geweldig - trots op ons teampje. Paar foto's getrokken.

Na dit hoogte - en keerpunt gezwind weer op huis aan, alsmaar licht dalend via de weg van Battice naar Withuis voor de koffie. Harrie begint over de Betuwe tocht, zo'n 12 aanmeldingen voor de drie optionele data, kunst nu om een goeie datum te prikken, wordt eind juli/begin augustus, is in goeie handen. Ook een puntje van kritiek, over de route van vandaag, de rammelweg over Ille Monsin valt in minder goeie aarde, verdachtmaking dat Henk aandeelhouder is bij de fietsenzaak van Jo Janssen. Het afrekenen was ook al apart, Henk dacht ervanaf te komen door de twintig losse euro's te wisselen voor een briefje van 20, daarbij "vergetend" dat ie zelf ook nog moest dokken. Is de leeftijd en de nasleep van Tesny.

Terug via de normaalroute langs Gronsveld en Meerssen. Silvio neemt brutaal de kop samen met Richard. Van R zijn we dat gewend, in het vlakke komen z'n machtige dijen en ranke ijzeren ros het beste uit de voeten. Voor Silvio om te bewijzen dat ie intussen weet te doseren. Mooi rond half een weer thuis na ruim 95 kilo en 780 steile hoogte meters.

Volgende week is de "zondag"-rit op maandag, tweede Pinksterdag.

Harrie Vogten bijna bovenop de Rue Tesny                                                                   Richard in de laatste meters